Interview Plus – Václav Jiřička (2020)

Od popravy političky a právničky Milady Horákové uplyne v sobotu 70 let. Co prožívala poslední dny a hodiny svého života? A jak to, že po mučení a zmanipulovaném komunistickém monstrprocesu odcházela z života pokorná a s hlavou vztyčenou, jak píše v posledním dopise, napsaném pár hodin před popravou? Mluvit o tom bude Veronika Sedláčková s hlavním psychologem Vězeňské služby Václavem Jiřičkou.

Natočeno 2020. Premiéra 24. 6. 2020 (ČRo Plus, 11:34 h.).

Lit.: Sedláčková, Veronika – Luptáková, Věra: Kdyby se společnost rozpadla, budou mezi námi opět donašeči a trýznitelé stejně jako v 50. letech, myslí si psycholog. In web ČRo Plus, 24. červen 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Jak je možné, že byla Milada Horáková v posledních dnech a hodinách svého života tak klidná? Jak funguje psychologie člověka neprávem odsouzeného k smrti a jaká je psychologie davu?

Bála se Horáková víc o druhé než sama o sebe? „Myslím, že to tak asi je, ale to se bavíme až o momentu, ke kterému došla. Jistě to tak neměla od začátku. I ona prožívala ohromné emoce, stres, strach, úzkost, ale ten moment (kdy se bála o druhé) byl někde dál,“ odhaduje hlavní psycholog Vězeňské služby ČR Václav Jiřička v Interview Plus. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)