Jihočeši – Roman Kubička (2020)

Připravil Filip Černý.

Připravil ČRo České Budějovice v roce 2020. Premiéra 27. 6. 2020 (ČRo České Budějovice, 22 min.).

Lit.: Černý, Filip: Akademický malíř Roman Kubička pracoval také jako terapeut a přednášel studentům. In web ČRo České Budějovice, 27. červen 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Ve věku 71 let zemřel 16. června 2020 akademický malíř Roman Kubička. Uznávaný výtvarník působil dlouhá léta také jako pedagog na katedře výtvarné výchovy Pedagogické fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích a byl velkým jihočeským patriotem.

Roman Kubička se narodil v roce 1948 ve Volyni, ale pocházel ze starého selského rodu z nedalekých Nišovic. Rodový statek ovšem musel v 50. letech minulého století s rodiči opustit. Tatínek, označený za kulaka, skončil v píseckém vězení a maminka s malým Romanem byla internována ve východočeském Květinově.

Když na začátku 60. let komunistický režim zmírnil tlak, odešla rodina do Písku. Tatínek Romana Kubičky neměl jako politicky nepohodlný nárok na důchod, a tak do vysokého věku pracoval. (..)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)