Příběhy 20. století – Jarmila Weinbergerová (2020)

Připravil Mikuláš Kroupa.

Natočeno 2020. Premiéra 28. 6. 2020 (ČRo Plus, 20:05 h.; 49 min.).

Lit.: Kroupa, Mikuláš: V Terezíně zachraňovala nemocné, v Osvětimi se starala o děti. Příběh dvacetileté dívky, která přežila čtyři koncentráky. In web ČRo Plus, 28. červen 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Sedmadevadesátiletá Jarmila Weinbergerová prožila nejšťastnější den svého života v neděli 15. dubna 1945.

Ten den ležela vyzáblá na kost s horečkou a průjmem na dřevěné lágrové palandě, nemohla už skoro chodit ani jíst, na hrudi se jí tvořily boláky skvrnitého tyfu a nad ní se skláněli britští vojáci. Vzali ji do náruče a odnesli do nemocnice.

Tenkrát dvaadvacetiletá Jarmila byla zachráněna z koncentračního tábora Bergen-Belsen. Před tím prošla Terezínem, Osvětimí a lágrem v Christianstadtu. Její příběh patří mezi unikátní nejen tím, že přežila a může podat svědectví, ale i tím, co v táborech dělala. V Terezíně zachraňovala životy vězňů jako zdravotní sestra na marodce, v Osvětimi-Birkenau v takzvaném rodinném táboře se starala jako vychovatelka o malé děti.

Jarmila Weinbergerová letos 17. listopadu 2020 v Národním divadle v přímém přenosu České televize a Českého rozhlasu převezeme Cenu Paměti národa. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)