Výlety s Vltavou – Bludné balvany aneb Švédští vyslanci z doby ledové 1/5 (2020)

Geologicko-literární procházka. Bludné balvany a takzvané souvky přinesl do Slezska a na část severovýchodní Moravy pevninský ledovec především ze Švédska, ostrovů a dna Baltského moře a jihozápadního Finska.   Připravil Ivan Motýl.

Připravila Ostrava v roce 2020. Premiéra 29. 6. – 3. 7. 2020 (ČRo 3 Vltava, 8:40 h.).

Obsah: 1. Geologicko-literární procházka Ostravskem. Provázejí jeseničtí geologové Zdeněk Gába a Milan Dvořák. – 2. Geologicko-literární procházka Javornickým výběžkem, Osoblažskem a Krnovskem – 3. Geologicko-literární procházka Opavskem. Provázejí sběratel Jiří Dudek a básník Vít Slíva – 4. Největší bludný balvan v České republice u Nové huti v Ostravě. Rovninské balvany na Černé louce aj. – 5. Geologicko-literární procházka Těšínským Slezskem a Místeckem. Provází geolog a literát Aleš Uhlíř.

Lit.: Motýl, Ivan: Bludné balvany aneb Švédští vyslanci z doby ledové. In web ČRo 3 Vltava, 1. červenec 2020 (článek). – Cit.: Před 400 tisíci lety urazily cestu dlouho kolem 1500 kilometrů, když je mohutný kontinentální ledovec zanesl ze Skandinávie až na úpatí Jeseníků či Beskyd. A dnes jsou to nejstarší velvyslanci Švédska nebo Finska v českých zemích. Řeč je o čtvrtohorních bludných balvanech, za kterými jsme se v pořadu Výlety s Vltavou vydali po celém českém Slezsku. (…)

Než vědci asi před 140 lety došli k takzvané ledovcové teorii, vysvětlovala se přítomnost červených žulových balvanů ve Slezsku různými způsoby. S pomocí bájí a pověstí o místních Kyklopech, čertech i pseudovědeckým zdůvodněním, že balvany vychrlily do polí jesenické sopky. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)