Odvážný farář Jan Bula se zapletl do soukolí případu Babice (2020)

Odvážný farář Jan Bula se zapletl do soukolí případu Babice. Komunisté ho popravili. Reportáž připravila Dáša Dagmar Kubíková.

Natočeno 2020. Premiéra 19. 6. 2020 (ČRo Vysočina, 3 min.).

Lit.: Kubíková, Dáša: Odvážný farář Jan Bula se zapletl do soukolí případu Babice. Komunisté ho popravili. In web ČRo Vysočina, 19. červen 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Před 100 lety se v Lukově narodil farář Jan Bula. V jednatřiceti letech byl spolu s dalšími popraven ve vykonstruovaném procesu spojeném s útokem ve škole v Babicích.

Závěr života oblíbeného kněze je neblaze spojen s Jihlavou, říká novinář a spisovatel Luděk Navara, autor životopisu kněží Jana Buly a Václava Drboly nazvaného A přece budu blízko.

„V této budově, v Dělnickém domě v centru Jihlavy se odehrával celý ten hlavní proces s lidmi, kteří byli spojováni s babickým případem, bylo to v roce 1951 v létě. Jan Bula byl zatčen dávno předtím, než k útoku v Babicích došlo.“ (..)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)