Přímo z místa – Výprava do zlatých časů ve Zlatých Horách (2020)

Reportáž připravil Aleš Spurný.

Hovoří  průvodkyně Jana Weissová.

Natočeno 2020. Premiéra 28. 6. 2020 (ČRo Olomouc, 25 min.).

Lit.: Spurný, Aleš: Výprava do zlatých časů ve Zlatých Horách. In web ČRo Olomouc, 28. červen 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Muzeum, skanzen, staré štoly a další stavby a místa připomínají hornickou minulost Zlatých Hor. Tvrdou práci, těžký život horníků i vodou poháněné velké stroje představí průvodci reportáží Přímo z místa.

Zlatohorsko je s těžbou zlata spojené od středověku. „Důlní činnost na Zlatohorsku byla ukončena v roce 1993. Počátky nejsou přesně doloženy. Má se za to, že v 10. až 12. století byly rýžovány sedimenty u říčních toků a později ve 12. a 13. století se přešlo k primárním ložiskům ve skále. Tím vznikly dva revíry, první písemná zmínka o zdejších dolech pochází z roku 1348,“ říká Marian Čep z městského muzea.

Ve Zlatokopeckém skanzenu navštěvujeme nejdříve zmenšeninu hornické osady – srubu, ve kterém si procházíme nejen obytné místnosti, ale také hospodářské zázemí, kde pracovaly ženy, zatímco muži dobývali zlato. Stavení chrání pozorovací věže. „Loupeživí rytíři a lapkové osady přepadali, kradli horníkům to, co si vydobyli. Středověké osady se do dnešních dob nedochovaly, protože, když do Slezska vtrhli husité, osady vypálily,“ říká průvodkyně Jana Weissová. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)