Portréty – Patrice Lumumba (2020)

Před šedesáti lety, 30. června 1960, získalo Kongo nezávislost a přestalo být belgickou kolonií. Od prvních okamžiků samostatnosti bylo zmítáno chaosem, etnickými spory a pokračujícím vměšováním Belgie. Obětí nestability se stal i první konžský premiér Patrice Lumumba. Politika, který zemřel za mimořádně tragických okolností, připomene v pořadu Portréty historik Jan Adamec. Připravil David Hertl.

Natočeno 2020. Premiéra 2. 7. 2020 (ČRo Plus, 20:05 h.; 24 min.). Repríza 4. 7. 2020 (ČRo Plus, 16:33 h.).

Lit.: Hertl, David: První premiér nezávislého Konga zemřel kvůli strachu západu ze Sovětů. In web ČRo Plus, 2. červenec 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Začnete-li se prý bavit s nějakým Afričanem o osobnostech, symbolizujících boj za nezávislost, nejčastěji padnou dvě jména: Nelson Mandela a Patrice Lumumba.

Příběh toho prvního je známý díky tomu, že žil 95 let a dožil se i cesty ze zamřížované cely do křesla prezidenta Jihoafrické republiky.

Život Patrice Lumumby (1925-1961) byl kratší. Poštovní úředník, který občas psal do novin a v Léopoldvillu, dnešní Kinshase, stál u zrodu Konžského národního hnutí (MNC). To vše v dobách, kdy bylo Kongo belgickou kolonií. Koncem 50. let Brusel cítil, že udržet tuto středoafrickou zemi bude dál nemožné: obyvatelé Konga přestávali platit daně, docházelo k otevřeným sporům mezi etnickými skupinami, převládala anarchie. Belgický král Baudouin nakonec „poskytl“ Kongu nezávislost 30. června 1960. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)