Úžasné životy – Radovan Lukavský podle skladatele Jaroslava Krčka (2020)

Každého z nás někdo v životě ovlivnil. Každý má nějaký svůj idol, který inspiruje,ovlivňuje, poznamená náš život. Úžasné životy jsou cyklus dokumentů o lidech, bez kterých by nebyli ti, kteří vyprávějí své vlastní příběhy. Kdo ovlivnil koho? A jak? O Radovanu Lukavském hovoří skladatel Jaroslav Krček.

Natočeno 2020. Premiéra 5. 7. 2020 (ČRo 2 Praha, 8:04 h.; 25 min.).

Lit.: Studený, Ivan: Úžasné životy: Radovan Lukavský podle skladatele Jaroslava Krčka. In web ČRo 2 Praha, 5. červenec 2020 (článek + nahrávka k poslechu) – Cit.: Svedla je dohromady Nevěstka Raab. Tato Krčkova elektronická kompozice z roku 1971 vedle zpěváků potřebovala také jeden nosný hlas pro interpretaci scénických promluv.

Od úspěchu opery Nevěstka Raab na mezinárodní soutěži pak účinkoval Radovan Lukavský jako interpret slova v Krčkových kompozicích ještě několikrát.

Natáčení Rozmluv s časem v Plzeňském rozhlase dokonce mimoděk prolomilo klatbu, do které nepoddajného Radovana Lukavského uvrhli normalizační cenzoři. K vrcholům spolupráce skladatele Krčka a herce Lukavského patří provedení symfonie Jan Amos, kterou nahrála v roce 1992 Česká filharmonie pod taktovkou Jiřího Bělohlávka. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)