Vinohradská 12 – Omluva státu za Zemana v kauze Peroutka (2020)

Připravila Lenka Kabrhelová. Editace Matěj Válek. Rešerše Ondřej Franta. Zvukový mistr Martin Hůla. Hudba Martin Hůla.

Hovoří historik Martin Sekera, ředitel Knihovny Národního muzea.

Natočeno 2020. Premiéra 8. 7. 2020 (ČRo Plus, 32 min.).

Lit.: Kabrhelová, Lenka: Omluva státu za Zemana v kauze Peroutka: Je děsivé, že prezident neřekne, že se mýlil, říká historik. In web ČRo Plus,  8. červenec 2020 (anotace + nahrávka k poslechu) – Cit.:  (…) Kauza Peroutka dospěla k pravomocnému rozsudku, podle kterého se stát musí omluvit za slova Miloše Zemana. Prezident v roce 2015 označil předválečného novináře Ferdinanda Peroutku za autora článku s titulkem „Hitler je gentleman“. Text se ale nikdy nenašel. Proč se kauza tak vlekla a co ukázala? A jak je to s údajnou Peroutkovou fascinací fašismem, na které právníci Hradu stále trvají? (…)

Lit.: Guryčová, Kristýna: Soudy mají prezidenta za posvátného, připomíná to setkání kobry s myší, říká ke kauze Peroutka Kysela. In web IRozhlas, 7. 7. 2020 (rozhovor + nahrávka k poslechu). – Cit.: Když Městský soud v Praze minulý čtvrtek nařídil, aby se stát omluvil za výrok prezidenta Miloše Zemana na adresu novináře Ferdinandy Peroutky, nešetřil kritikou předchozího rozhodnutí.

Předseda odvolacího senátu Tomáš Novosad označil loňský verdikt, který žalobu žurnalistovy vnučky Terezie Kaslové zamítl, za nemístný a neodpovídající soudní praxi.

Server iROZHLAS.cz se zeptal na názor i ústavního právníka Jana Kysely. „Je to uhranutí aurou majestátu související s Hradem a nesprávný výklad toho, co znamená ústavní klauzule,“ říká v rozhovoru. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)