Mozaika – Cesta časem s mikrofonem do budoucnosti 1/6 (2020)

Tereza Reichová (1), Eva Lammelová (2), Lumír Košař (3), Květa Přibylová (4), Brit Jensen (5) a Eva Pospíšilová (6).

Natočeno 2020. Premiéra 30. 6. – 8. 7. 2020 (ČRo 3 Vltava) v rámci cyklu Sci-fi léto na Vltavě.

Obsah:  1. Vzpomínky na budoucnost. Premiéra 30. 6. 2020 (ČRo 3 Vltava, 10 min.) – 2. Apokalypsa – děti nechceme. Premiéra 1. 7. 2020 (ČRo 3 Vltava, 10 min.) – 3. Hluboký robotí příběh. Premiéra 2. 7. 2020 (ČRo 3 Vltava, 9 min.) – 4. O zrní a zrníčku. Premiéra 3. 7. 2020 (ČRo 3 Vltava, 11 min.) – 5. Za deset let. Premiéra 7. 7. 2020 (ČRo 3 Vltava, 11 min.) – 6. Digitální nesmrtelnost. Premiéra 8. 7. 2020 (ČRo 3 Vltava, 8 min.).

Lit.: Jensen, Brit: Cesta časem s mikrofonem do budoucnosti. Šest autorů představuje události, které se ještě nestaly. In web ČRo 3 Vltava, 8. červenec 2020 (článek + nahrávky k poslechu). – Cit.: (…) Rozhlasové dokumenty se obvykle zabývají událostmi, které se staly v minulosti nebo zkoumají současný společenský stav. Tentokrát je to ale jinak: šest autorů dostalo za úkol zdokumentovat pro Sci-fi léto na Vltavě budoucnost. (…)

V šesti dokumentech s nimi vycestujeme do nejrůznějších končin představitelné i nepředstavitelné budoucnosti. Probírá se vše, co známe ze sci-fi románů a filmů – roboti, umělá inteligence, utopie, apokalypsa, genetické modifikace – jenže je to realita. (…)

Co všechno by se muselo stát, aby se svět konečně proměnil v lepší místo? To je jen jedna z otázek, které klade dokumentaristka Tereza Reichová.
 (…)

Sny o velké vlně, která nikdy nepřepadne, představa pekla při čekání na parné asfaltce, neschopnost smířit se s vymíráním goril, slonů, medvědů a vlků. Rozhodli se nemít vlastní potomky. Každý má své důvody, ale jedno mají společné: strach z ekologické apokalypsy. 

Dokument natočila Eva Lammelová během pandemické karantény.

(…) V roce 2017 se dva Facebookoví roboti – Alice a Bob – utrhli ze řetězu a začali spolu komunikovat vlastním jazykem. Posléze je vypli a celá aféra byla označena za chybu v systému. Bylo by možné, aby roboti měli právo na vlastní jazyk a existenci? Dokumentarista Lumír Košař se vydal do hlubokého robotího příběhu. (…)

Kam se dívat při hledání budoucnosti? Dovnitř. Do jádra semínek, kde všechno co nás čeká, už dávno je, a kde se nachází i naše možnosti budoucnost měnit. S dokumentaristkou Květou Přibylovou se vydáme do hlubin genové banky, do DNA pšenice a do budoucnosti zemědělských rostlin. (…)

Tadeášovi je osm a věří, že svět za 10 let skončí. Toto přesvědčení hluboce zneklidňuje jeho mámu Brit. Spolu se vydají hledat, z čeho strach z apokalypsy pramení, a co s takovým strachem udělat. O dětském strachu z apokalypsy natáčela Brit Jensen.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)