Mozaika – Barvy loučení (2020)

Schlinkovy povídky jsou napsané v tmavě pastelových barvách. Eva Novak referuje o nové povídkové knize Barvy loučení.

Natočeno 2020. Premiéra 30. 7. 2020 (ČRo 3 Vltava, 3 min.).

Lit.: Novak, Eva: Nový titul Bernharda Schlinka na pultech německých knihkupectví. Pod názvem Barvy loučení vydalo švýcarské nakladatelství Diogenes jeho devět povídek. In web ČRo 3 Vltava, 30. červenec 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Od jeho posledního románu Olga uběhly pouhé dva roky. Dříve vydával Bernhard Schlink své povídky nebo romány vždy s minimálně tříletým odstupem. Na co se tedy mohou jeho čtenáři těšit až bude román přeložen do češtiny? O tom informuje EVa Novak.

Někdy v 90tých letech – to bylo Bernhardovi Schlinkovi asi padesát – mu nestačilo být pouze právníkem a profesorem na univerzitě. Začal tedy psát kriminální příběhy. V roce 1995 vyšel Schlinkův první nedetektivní román – Předčítač. Ověnčený mezinárodními cenami a přeložený do padesáti světových jazyků se v roce 2008 dočkal i zfilmování. Poté už ho znali úplně všichni.

To byl počátek Schlinkovy světové kariéry a také jeho tzv. vzpomínkové literatury – vše, co po Předčítaci napsal, celkem sedm titulů, se vztahovalo k jeho vzpomínkám na minulost. Nejinak je tomu i v jeho právě zveřejněných Barvách loučení. Navíc, jak to často bývá v pracích starších autorů – Schlinkovi je 76 – se do textu stále více prolínají myšlenky na smrt. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)