5:59 – Školy v USA ve varu kvůli Gaze. Kdo je antisemita?

Připravila Lenka Kabrhelová. Editor a koeditor Matěj Válek, Dominika Kubištová. Sound design David Kaiser. Hudba Martin Hůla. Zdroje audioukázek: ČT24, TV Nova, CNN Prima News, Český rozhlas Dvojka, USA Today, YouTube – Reuters, YT – Associated Press, YT – CNN, YT – NBC News.

Hovoří profesor politologie a mezinárodních vztahů na Colby College v USA Milan Babík.

Natočeno 2024. Webová premiéra 26. 4. 2024 (Seznam Zprávy, 5:59 h.; 26 min.).

Lit.: Kabrhelová, Lenka: Izrael jako rozbuška. Bouře na školách v USA zvedá debatu o svobodě slova. In web Seznam Zprávy, 26. 4. 2024 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Americkými univerzitami se šíří vlna protestů kvůli válce v Gaze. Propalestinští demonstranti žádají, aby školy přerušily finanční vztahy s Izraelem a firmami, které jsou do konfliktu zapojené. Izraelští a američtí židovští studenti naopak upozorňují na projevy antisemitismu, které podle nich část protestů provázejí. Jakou dohru mohou studentské protesty mít? (…) 

V minulém týdnu vznikl na půdě Kolumbijské univerzity v New Yorku tábor s několika desítkami stanů, u kterého se objevil transparent s nápisem „Osvobozená zóna“. Vybudovali jej propalestinští demonstranti, kteří se staví na stranu lidí žijících v Gaze a volají třeba po ukončení výměnného programu pro studenty z Izraele.

Po několika dnech však do tábořiště přišla policie, která zatkla na sto studentů. O odklonu od tolerance protestů v kampusu rozhodla rektorka Kolumbijské univerzity Nemat Shafiková, která později prohlásila, že demonstrace „zneužili“ jednotlivci, kteří na škole nestudují a v areálu pouze prosazují vlastní zájmy. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)