Portréty – František Pitor (2020)

Před patnácti lety zemřel František Pitor, dnes tak trochu opomíjená osobnost plzeňského disentu. Člověk, bez kterého se neobešla žádná důležitá akce odpůrců komunistického režimu koncem 80. let v Plzni. Ale jak v Portrétech prozradí publicista Pavel Hlavatý, František Pitor toho měl za sebou daleko víc, než jen desítky telefonátů do Svobodné Evropy.  Připravil David Hertl.

Natočeno 2020. Premiéra 6. 8. 2020 (ČRo Plus, 20:05 h.; 26 min.).

Lit.: Hlavatý, Pavel: František Pitor. Svérázný disident, který dokázal tisknout Chartu 77 ve vojenském objektu. In web ČRo Plus, 6. srpen 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Jak to vypadá, když se ze zpravodajce stane disident, samozřejmě velice svérázný?

František Pitor se narodil 19. července 1923 ve Znojmě. Byl nejstarší z osmi sourozenců, vyučil se elektrikářem, vystudoval elektroprůmyslovku s maturitou a v roce 1941 odchází na práci do Německa.

Až sem jsou dochované údaje jednoznačné. Co se dělo poté, je opředeno třaskavou směsí nejrůznějších legend, dokumentačně buď vůbec nebo jen málo podložených informací a porůznu roztroušených zmínek a vzpomínek. O zpravodajská práci pro Američany, dopadení, odsouzení, útěku a další zpravodajské práci  existuje několik odlišných nebo miimálně mimoběžných variant.  (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)