Ku-klux-klan socialistickýma očima (2020)

Před pětadevadesáti lety, 8. srpna 1925, se ve Washingtonu sešel první národní sjezd ku-klux-klanu. Publicista Pavel Hlavatý využil výročí k tomu, aby v archivu Českého rozhlasu vyhledal zajímavé zvukové doklady o tom, jak socialistický rozhlas o ku-klux-klanu hovořil. Málo známé ukázky okomentuje v pořadu Archiv Plus.

Natočeno 2020. Premiéra 7. 8. 2020 (ČRo Plus, 20:05 h.; 24 min.) v cyklu Archiv Plus. Repríza 15. 4. 2021 (ČRo Plus, 11:10 h.).

Lit.: Hlavatý, Pavel: Nemíchat rasy, nabádal Velký čaroděj Ku-klux-klanu v exkluzivním rozhovoru pro Československý rozhlas. In web ČRo Plus, 7. srpen 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Bílé kápě, hořící kříže, rasismus, násilí, vraždy spojené s Ku-klux-klanem – snadný terč pro komunistickou propagandu. Jak konkrétně vypadala ta rozhlasová? Od prvního národního sjezdu Ku-klux-klanu uplyne v sobotu 8. srpna přesně 95 let.

Jednoznačně nejzdařilejším příspěvkem, který v tomto Archivu Plus uslyšíte, je ten nejstarší. Jeho autorem je novinář a reportér Československého rozhlasu Karel Kyncl. Po sovětské okupaci musel rozhlas opustit, pracoval v manuálních povoláních, stal se disidentem, byl vězněn a v roce 1982 odjel s rodinou do britského exilu.

V roce 1963 natočil skvělou reportáž, která líčí hledání Velkého čaroděje, jak se v Ku-klux-klanu nazývá nejvyšší funkce. Kynclovi se ho podařilo najít, ba co víc, přesvědčil ho, aby mu poskytl rozhovor, který je v angličtině a s Kynclovým překladem součástí reportáže. Z unikátního záznamu jsme z časových důvodů vybrali alespoň tři klíčové pasáže, z nichž v jedné zazní i hlas samotného Velkého čaroděje.

Je pozoruhodné, že Kynclovu nahrávku samotného rozhovoru (ale už nikoliv reportérův překlad) použila normalizační propaganda znovu v propagandistickém pořadu z prosince 1977. Sám Kyncl byl už v té době v nemilosti, ostatně jeho jméno se v souvislosti s rozhovorem v této normalizační nahrávce neobjevilo. Z tohoto pořadu jsme pro srovnání vybrali právě pasáž s původně Kynclovým rozhovorem.

Karel Kyncl se našemu tématu věnoval ještě jednou. Příspěvek, telefonát z roku 1965, se jmenoval Výbor pro neamerickou činnost v boji proti Ku-klux-klanu a vybrali jsme z něj alespoň jednu ukázku. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)