Host Apetýtu – Jiří Grygar (2020)

V loňském roce uplynulo 50 let od mise Apollo, co zásadního podle Jiřího Grygara lidstvu přinesla? Připravila a moderuje Jaroslava Jarka Vykoupilová.

Připravilo Brno v roce 2020. Premiéra 10. 8. 2020 (ČRo Brno, 25 min.) v rámci pořadu Apetýt.

Lit.: lop – Vykoupilová, Jarka: Uplynulo 50 let a nikdo to nezopakoval. Apollo předběhlo dobu, říká astronom Jiří Grygar. In web ČRo Brno, 10. srpen 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Astronom, astrofyzik, popularizátor vědy i obdivovatel vesmírných jevů Jiří Grygar byl hostem dopoledního Apetýtu.

Jaká jsou možná nebezpečí pro planetu Zemi, a je reálné se obávat? Kolik těles obíhá kolem naší planety a neustále nás monitoruje? Nekonečný vesmír jako hlavní téma rozhovoru Jarky Vykoupilové s oceňovaným vědcem.

Domnívám se, že to je největší událost 20. století, ale má to ještě větší přesah. Ten projekt byl velmi odvážný. Jedině Spojené státy měly tehdy kapacitu na to, aby zmobilizovaly svůj průmysl, inženýry a vědce, tak aby se to povedlo. Ovšem byla to riskantní mise. Dnes už víme, že nebýt Armstronga, který měl nervy ze železa, tak by nepřisáli.

Měli na palubě počítače, které byly jako kapesní kalkulačky. A povedlo se jim něco, co po 50 letech nikdo nezopakoval. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)