Život s mumií (2020)

Dokument z cyklu Historie českého zločinu č. 176. Mumie si spojujeme se starým Egyptem, ale tahle byla v roce 1934 nalezena v centru Prahy. Okolnosti tohoto případu vraždy jsou dodnes šokující, zejména lhostejností okolí na jedné straně a krutostí a necitelností na straně druhé. Případu se tehdy ujali elitní detektivové pod vedením vládního policejního rady Josefa Vaňáska, kteří budou dlouho váhat, kdo je vrahem. Poslyšte příběh o malostranské mumii, který podle archívních dokumentů zpracovala Bronislava Janečková. Zvukový mistr Tomáš Gsöllhofer. Hudba Petr Šplíchal. Režie Jaroslav Kodeš.

Účinkují Eva Kodešová, Libor Hruška, Lenka Zbranková, Jiří Prager, Marcela Nohýnková, Jiří Hromada, Michal Zelenka. Vypráví Miloš Vaněček.

Natočeno 2020. Premiéra 19. 8. 2020 (ČRo 2 Praha, 18:30 h.).

Lit.: opa – Janečková, Bronislava: Život s mumií. In web ČRo 2 Praha, 19. srpen 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Dceru malostranského knihaře znali všichni. Divoká, nepřizpůsobivá… a schopná všeho. Proč ale s mrtvolou svého otce zacházela tak bestiálně? A proč vše policii oznámila až po roce od zrůdného činu? (…)

„Jestli se někdy nevrátím, tak mě zabila moje dcera. To si pamatujte.“ To bylo to poslední, co návštěvníci hostince U Hroznu od starého knihaře slyšeli. Potom ho už nikdy nikdo neviděl. Čas od času sice od něj přišel dopis z Kolína. Prý si na stará kolena našel novou ženu. To ale nikoho zvlášť nepřekvapilo.

Nikdo netušil, že je ve skutečnosti mnohem blíž – ve svém bytě, skrčený v kuchyňském výklenku, zašitý do staré deky… a že se z něj teplem z blízkých kamen stává zachovalá mumie. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)