Příběhy 20. století – Irina Juřinová (2020)

Několik tisíc žáků osmých a devátých tříd se pravidelně každý rok zúčastňuje novinářského projektu Příběhy našich sousedů. Žáci v něm mají za úkol objevit zajímavého člověka, který by jim vyprávěl svůj osobní příběh. Žáci příběh natočí a vytvoří z něj rozhlasovou reportáž. V následující necelé hodině uslyšíte některé z nich, a provede vás jimi Mikuláš Kroupa.

Natočeno 2020. Premiéra 6. 9. 2020 (ČRo Plus, 20:05 h.; 48 min.).

Lit.: Kroupa, Mikuláš: Soused dělal karbanátky z lidského masa, vyprávěla přeživší leningradské blokády Irina Juřinová studentům v projektu Příběhy našich sousedů. In web ČRo Plus, 6. září 2020 (článek+ nahrávka k poslechu). – Cit.: Před 79 lety, 8. září 1941, zahájila německá nacistická vojska obléhání Leningradu (dnes Petrohrad). Blokáda trvala neuvěřitelných 29 měsíců do konce ledna 1944. V obleženém městě zahynul skoro milion lidí hlady.

Jedná se o nejdelší a nejkrutější obléhání města v historii válek. Celou hrůznou anabázi prožila v tehdejším Leningradu, kde žila u babičky, jedenáctiletá dívka Irina Juřinová. Objevili ji studenti z pražského gymnázia Evolution Jižní Město, zapojili se totiž do projektu Příběhy našich sousedů. (…)

Irina Juřinová, rozená Klučira, prožívala šťastné dětství v sovětském Leningradě, rodina trávila spoustu času společně. Navštěvovali babičku, chodili do divadla, otec ji učil hrát šachy. Pak ale v červnu 1941 začala válka: „Byl krásný slunečný den, mám dojem, že to byla dokonce neděle. Byla jsem venku a najednou přiběhla máma. ‚Pojď honem domů, začíná válka!‘ Člověk absolutně nechápal, co to obnáší,“ začíná své vyprávění paní Irina. Matka narukovala do armády jakožto vojenská lékařka, bakterioložka, otec byl nasazen v továrně na tanky. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)