Mozaika – Pocta Jiřímu Menzelovi (2020)

Živé vysílání a vzpomínka na filmového a divadelního herce a režiséra. Moderuje Tomáš Pilát. Příspěvky připravili Tomáš Pilát, Veronika Štefanová, Lenka Novotná, Daniel Jäger, Antonín Pfeifer.  Výběr hudebních ukázek Alena Maršíková Michálková, Zdeněk Havlíček a Vojtěch Babka.Zvuk Nataša Vodvářková. Použitá hudba Josef Bohuslav Foerster (Polní cestou, zpívá mužský sbor).

Hovoří filmový historik Jan Foll, kameraman Jaromír Šafr, teatrolog Vladimír Just, herec Václav Vydra III., herec, básník, zpěvák, dramatik a principál Divadla Semafor Jiří Suchý, Radmila Hrdinová, operní pěvkyně Jana Šrejma Kačírková, košický dirigent Martin Leginus, Menzelova spolupracovnice z Filmového studia Barrandov Míla Řádová, muzikolog a hudební skladatel Aleš Březina.

V ukázkách z Macchiaveliho Mandragory vystupují Josef Somr, František Husák a Jiří Hrzán; z Havlovy Audience Josef Abrhám a Pavel Landovský; ze hry Blbec k večeři Karel Heřmánek a Václav Vydra III. V písni ze hry Dr. Johan Faust, Praha II, Karlovo nám. 40 (Ferdinand Havlík – Jiří Suchý) zpívá Svatopluk Beneš.

Natočeno 2020. Premiéra 7. 9. 2020 (ČRo 3 Vltava, 20:00 – 22:00 h.) k úmrtí J. Menzela.

Lit.: Pilát, Tomáš – Suchanková, Monika: Film má myšlenky v lidech probudit, ne jim je vnucovat. Na Jiřího Menzela vzpomínají přátelé, spolupracovníci i odborníci. In web ČRo 3 Vltava, 8. září 2020 (anotace + nahrávka k poslechu). – Cit.: (…) Přátelský, empatický, zaujatý – takový Jiří Menzel zůstává v paměti těch, kteří ho znali. V pořadu uslyšíte ukázky z divadelních inscenací a hudbu z filmů. (…)

Ve speciálním dvouhodinovém pořadu hovoří filmový publicista Jan Foll, kameraman Jaromír Šofr, teatrolog a divadelní publicista Vladimír Just, herec Václav Vydra, herec a básník Jiří Suchý, publicistka Radmila Hrdinová, dirigent Martin Leginus, pěvkyně Jana Šrejma Kačírková, dlouholetá spolupracovnice a přítelkyně Míla Řádová, hudební skladatel a muzikolog Aleš Březina.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)