Technický zázrak v srdci Prahy 1/2 (2020)

Režisér a autor pořadu Miroslav Buriánek, orlojník Petr Skála, astronom Zdislav Šíma a profesor teoretické fyziky Jiří Podolský rozkrývají historii i tajemství Pražského orloje, technické památky z 15. století, která jediná na světě dodnes měří čas, včetně babylónského a staročeského, ukazuje pohyby vesmírných těles a promlouvá k nám symbolikou středověku.

Natočeno 2020. Premiéra 12. a 19. 9. 2020 (ČRo 3 Vltava, 9:00 – 10:00 h.) v cyklu Víkendová příloha.

Lit.: Buriánek, Miroslav: Technický zázrak z 15. století. Výprava za kouzlem a magií Pražského orloje. In web ČRo 3 Vltava, 12. září 2020 (článek). – Cit.:  Praha je unikátní místo na křižovatce staletí. Může se pyšnit i historií přírodovědy, astronomie, fyziky. Albert Einstein v Praze začal budovat svoji teorii relativity. Technický zázrak, geniální přístroj, který již dlouhých 610 let udivuje doslova celý svět, je Pražský orloj. (…)

Pražskému orloji dominuje astronomický ciferník a pod ním kalendářní deska. Na astronomickém ciferníku lze odečíst různé časy, astronomické cykly, polohu Slunce, Měsíce nad nebo pod horizontem a jeho postavení vzhledem k Slunci. Z kalendářní desky lze odečíst aktuální měsíc, den a nepohyblivé svátky křesťanského kalendáře. Každou celou hodinu orloj oživí fascinující atraktivní divadlo pochodujících 12 apoštolů a pohyblivých soch po jeho okrajích, aby vše ukončil mohutný zvuk zvonu na vrcholu věže. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)