Diagnóza F – Muži nepláčou a častěji páchají sebevraždy (2020)

V Česku loni klesla sebevražednost o 10 %, většinu případů tvoří muži. Proč páchají sebevraždy častěji než ženy? Co stojí za poklesem v minulém roce? A jaký vliv bude mít na počet sebevražd covid-19? Připravila Adéla Paulík Lichková.

Hovoří výzkumník Národního ústavu duševního zdraví a koordinátor akčního plánu prevence sebevražd za Ministerstvo zdravotnictví ČR Alexandr Kasal.

Natočeno 2020. Premiéra 14. 9. 2020 (ČRo Rádio Wave, 21 min.).

Lit.: Paulík Lichková, Adéla: Muži nepláčou a častěji páchají sebevraždy, říká výzkumník Národního ústavu duševního zdraví. In web ČRo Radio Wave, 14. září 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.:  Když během víkendu od pátku do neděle na silnici zahyne více než deset lidí, hovoří média o tragickém „černém“ víkendu. O tom, že ve stejném čase zemře průměrně stejný počet lidí vlastní rukou, už se tolik nemluví.

V minulém roce spáchalo sebevraždu v Česku bezmála 1200 osob, což je oproti předchozímu roku přibližně o 10 % méně. Většinu případů tvoří muži. Vysvětlení, proč muži páchají sebevraždy častěji než ženy, bychom mohli založit na okolnostech, jako jsou například častější výskyt některých duševních poruch u mužů nebo jejich snaha dostát očekávané roli muže, který nepláče, a v souvislosti s tím oproti ženám nižší schopnost či ochota vyhledat pomoc.

„Jsou chvíle, kdy se člověk může dostat do situace, kdy představa, že nežije, je vlastně tou nejlákavější,“ vysvětluje v Diagnóze F výzkumník Národního ústavu duševního zdraví a koordinátor akčního plánu prevence sebevražd za Ministerstvo zdravotnictví ČR Alexandr Kasal. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)