Příběhy slavných značek – Herbadent (2020)

Česká firma, která za víc než sto let urazila cestu od léčivých vín k přírodním zubním pastám. Připravili Jan Kovařík, Světlana Lavičková. Dramaturgie Magdalena Šorelová. Zvukový mistr Dominik Budil. Zvukový design Jiří Litoš. Režie Jitka Škápíková.

Hovoří Jan Kovařík.

Natočeno 2020. Premiéra 15. 9. 2020 (ČRo 2 Praha, 18:30 h.; 27 min.).

Lit.: Škápíková, Jitka – Šorelová, Magdalena: Herbadent – Na počátku stála touha poznat moc léčivých bylin. In web ČRo 2 Praha, 15. září 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Oba milovali farmacii. Jeden rád experimentoval a míchal bylinky, druhý byl vášnivý cestovatel, který léčivé rostliny dovážel. Od prvního společně vyrobeného léčivého vína už to byl k firmě dvou bratrů jen krůček. (…)

Málokterý obyvatel či návštěvník pražského Smíchova tuší, že se pod hektickou a průmyslovou čtvrtí nacházejí rozsáhlé vinné sklepy. A to hned vedle pivovaru! Má to však svoji logiku.

Maltonové víno, nápoj ne zrovna běžný, se totiž vyrábí z pivovarnického sladu. A do jisté míry je analogií tradičních čínských a japonských rýžových vín připravovaných také z obilnin. Do dnešní doby se využívání „medicinálních“ vín nejvíce udrželo právě v tradiční asijské medicíně, ale silnou tradici má v Evropě právě v České republice. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)