Plus Speciál – Doprava (2020)

Připravil Jan Bumba a Martina Mašková.

Hovoří redaktor serveru Zdopravy.cz Jan Sůra, bývalý ministr dopravy Petr Moos, hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček (KSČM).

Natočeno 2020. Premiéra 16. 9. 2020 (ČRo Plus).

Lit.: Bumba, Jan – Mašková, Martina – Marková, Zuzana: V dopravě se opravuje podle toho, kdy jsou na co peníze, ne podle podle potřeby systému, kritizuje exministr Moos. In web ČRo Plus, 16. září 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Doprava je veřejný kapitál a její dobré fungování posiluje i samotný region, to podle bývalého ministra dopravy Petra Moose chápou nejen v západní Evropě, ale začínají si to uvědomovat také jednotlivé kraje v Česku. Právě doprava je jedním témat nadcházejících krajských voleb.

Moos ve Speciálu na Plusu upozorňuje, že dobrá dopravní obslužnost umožňuje lidem lépe cestovat za prací a rozvíjet ekonomiku kraje. Poukazuje ale na fakt, že dopravní systémy jako síťové odvětví vyžadují dobrého koordinátora. A právě v tom Česká republika selhává.

„Koordinace návaznosti jednotlivých opravovaných úseků vázne a některé části krajů jsou pak v podstatě neprůjezdné,“ uvádí příklad.

Moos proto připomíná ještě jednu slabinu státu, která kraje trápí: „Dopravci a provozovatelé nemohou dopředu počítat s pevnou finanční podporou. A tak se stává, že opravy a změny probíhají podle toho, jak jsou peníze, a ne tak, jak je to potřeba z hlediska fungování systému.“Na tom se s exministrem dopravy shoduje redaktor serveru Zdopravy.cz Jan Sůra. Ten má za to, že hlavním problémem vůbec je pro kraje právě nejistota. „Nevědí, jestli budou peníze mít a nemohou tak soutěžit připravené projekty.“

Výrazné výkyvy ve výši investic navíc mohou negativně ovlivnit ceny na trhu, upozorňuje. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)