Plus Speciál – Osvědčil se Senát za téměř 24 let existence? (2020)

Osvědčil se Senát za téměř 24 let existence? Připravil Tomáš Pancíř.

Hovoří Petr Pithart, socioložka Paulína Tabery, europoslanec Stanislav Polčák (STAN), bývalá senátorka za Zelené a právnička Eliška Wagnerová.

Natočeno 2020. Premiéra 16. 9. 2020 (ČRo 1 Radiožurnál – ČRo Plus, 49 min.).

Lit.: Čihák, Ondřej – Pancíř, Tomáš: K čemu je Senát, lidé často neví. „Vysvětlujte a nezlobte se na ně, že se stydí zeptat,“ radí Petr Pithart. In web ČRo Plus, 16. září 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Od devadesátých let se vrací debata o tom, jaký má horní komora českého parlamentu smysl. Podle sociologů v tom nemá veřejnost jasno ani dnes. „Svou kampaň jsem proto kdysi začal tak, že jsem přátelsky vysvětloval, o co jde. A najednou to lidi začalo zajímat. Musíte jim to vysvětlit a nezlobit se na ně, že to neznají a stydí se zeptat,“ říká v předvolební debatě na Plusu historicky první šéf Senátu Petr Pithart.

Senát funguje od roku 1996. Aktuální průzkum pro Český rozhlas ukazuje, že dnes je horní komora důležitá pro fungování demokracie v očích 53 procent obyvatel. Kladně ji hodnotí především mladí lidé s vyšším vzděláním a voliči pravicové opozice.

Bývalý předseda komory a senátor za Chrudimsko a KDU-ČSL Pithart o smyslu a účelu horní komory parlamentu nepochybuje: „Senát několikrát zasáhl velmi viditelně a srozumitelně do politických poměrů.“ (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)