Plus Speciál – Novela vyhlášky o inkluzi (2020)

Připravila Šárka Fenyková.

Hovoří předsedkyně České odborné společnosti pro inkluzivní vzdělávání Klára Laurenčíková, Jiří Pilař z Asociace speciálních pedagogů.

Natočeno 2020. Premiéra (ČRo Plus, 24 min.).

Lit.: Fenyková, Šárka: Novela vyhlášky o inkluzi? Je to naprosto skandální, zlobí se předsedkyně odborné společnosti. In web ČRo Plus, 15. září 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT) chce přehodnotit podmínky podpory pro žáky se speciálními vzdělávacími potřebami. „Nevychází to z žádných kvalitních, analytických podkladů,“ kritizuje ve Speciálu na Plusu předsedkyně České odborné společnosti pro inkluzivní vzdělávání Klára Laurenčíková.

Podle návrhu novely vyhlášky o inkluzi by některé skupiny handicapovaných dětí mohly přijít o podporu asistenta pedagoga. Ministerstvo chce zúžit nárok jen na druhy handicapů, které se týkají zejména mentálního postižení nebo poruch chování. Nově by tak o podporu mohly přijít například děti s tělesným postižením.

Předsedkyně odborné společnosti Klára Laurenčíková ale protestuje. „Navrhované změny jsou naprosto skandální,“ říká ve Speciálu Plusu.

„Ministerstvo nepředstavilo žádná konkrétní data, která by vysvětlovala, proč se rozhodlo k takto zásadnímu kroku s obrovskými riziky a potenciálně velmi negativními důsledky vzdělávání mnoha tisíců dětí v zemi. S rodiči dětí nebyl tento návrh diskutován, neví o něm ani většina školy nebo třeba profesní asociace, nepředcházela mu odborná diskuze,“ připomíná Laurenčíková. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)