Výlety s Vltavou – Zaniklá Karviná 1/5 (2020)

Připravila  Eva Lenartová. Zvuková spolupráce Ondřej Lenart.

Hovoří fyzický geograf Jan Lenart.

Natočeno 2020. Premiéra 21. – 25. 9. 2020 (ČRo 3 Vltava, 8:40 h.). Repríza 21. – 25. 9. 2020 (ČRo 3 Vltava, 15.40 h.); 9. – 13. 8. 2021 (ČRo 3 Vltava, 8:40 h.).

Obsah: 1. Po zarostlých schodech k bráně zámku Solca – 2. Kostel sv. Petra z Alkantary – 3. Důl Gabriela.  – 4. Kaple připomínající důlní neštěstí v roce 1894. U památky smrti 235 horníků. – 5. Karviná-Doly, město, které ustoupilo uhlí.

Lit.: ele: Zaniklá Karviná. In web ČRo 3 Vltava, 21. září 2020 (článek + nahrávky k poslechu). – Cit.:  (…) Poslední letošní Výlety s Vltavou budou poněkud netradiční. S univerzitním pedagogem fyzickým geografem Janem Lenartem poputujeme krajinou, v níž žili, pracovali a umírali původní obyvatelé zaniklé obce Karvinná, krajinou, pro niž je dominantním rysem pocit vykořenění, ale která se zároveň znovu hlásí o ztracené pozice.  (…)

Název obce lze odvodit od staroslovanského karw – býk (karwa – kráva). V tomto případě tedy Karvinná – místo k pasení krav. Ještě za první republiky se jméno psalo Karvinná, současný název Karviná zvítězil ve veřejné soutěži na pojmenování přesídleného města složeného z více obcí.

Vyhledáme zbytky novorenesančního zámku Solca z roku 1873, projdeme se ulicemi Karvinné, které už nikomu neslouží, zažijeme dekadentní atmosféru opuštěného evangelického hřbitova, vystoupáme na věž šikmého kostela sv. Petra z Alkantary, zastavíme se u dolů Gabriela a Barbora a vystoupáme ke kapli Nejsvětějšího srdce Ježíšova, připomínající důlní tragédii v roce 1894. K netradičnímu putování zve autorka pořadu Eva Lenartová.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)