Kriminálka 1/8 (2020)

Scénář Mirek Vaňura a Dana Vaňurová. Dokumentární seriál. Dramaturgie Kateřina Rathouská. Autor projektu a moderátor Mirek Vaňura. Zvuk Jitka Kundrumová. Režie Dana Vaňurová, Kateřina Rathouská.

Natočeno 2020. Premiéra 1. dílu 23. 9. 2020 (ČRo 2 Praha, 18:30 h.); 2. dílu 30. 9. 2020 (ČRo 2 Praha, 18:30 h.); 3 dílu 7. 10. 2020 (ČRo 2 Praha, 18:30 h.); 4. dílu 14. 10. 2020 (ČRo 2 Praha, 18:30 h); 5. dílu 21. 10. 2020 (ČRo 2 Praha, 18:30 h.); 6. dílu 28. 10. 2020 (ČRo 2 Praha, 18:30 h.); 7. dílu 4. 11. 2020 (ČRo 2 Praha, 18:30 h.); 8. dílu 11. 11. 2020 (ČRo 2 Praha, 18:30 h.).

Repríza 2. dílu 27. 4. 2022 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.); 3. dílu 25. 5. 2022 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.); 15. 7. 2023 (ČRo Plus, 19:33 h.); 4. dílu 22. 6. 2022 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.); 5. dílu 6. 7. 2022 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.); 7. dílu 27. 7. 2022 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.), 12. 8. 2023 (ČRo Plus, 19:33 h.); 8. dílu 3. 8. 2022 (ČRo 2 Praha, 18:04 h.); 19. 8. 2023 (ČRo Plus, 19:33 h.).

Obsah: 1. Anděl smrti . Trojnásobný vrah Michal Semanský překvapil východočeskou kriminálku hned několikrát. I když působil jako dobrák, neváhal si kvůli pár tisícikorunám hledat oběti mezi sousedy a příbuznými. K přiznání ho kriminalisté dovedli dobře cílenými otázkami i neobvyklou taktikou. Nakonec se doznal i k poslední vraždě a vyšetřovateli Michalu Hynkovi ukázal, kam ukryl tělo poslední pohřešované oběti.

2. Kolínský gang. Série loupežných přepadení a gang, který chladnokrevně likvidoval všechny, kdo mu stáli v cestě za penězi. Rozsáhlý případ ostravského kriminalisty Luboše Valeriána rozkrývá neuvěřitelný příběh typického „delikventa“ konce devadesátých let minulého století Oty Biedermana a jeho kumpánů. Za 5 spáchaných vražd, které přiznal a jejich průběh popsal kriminalistům v policejní rekonstrukci, byl odsouzen k doživotnímu trestu vězení.

3. Dodávka. Auto jako vražedná zbraň. Středočeská kriminálka v případu složitého dokazování vražedných úmyslů. Smrt, ke které došlo, když se majitel zaparkované dodávky pokoušel zastavit zloděje a ten ho srazil a dvakrát přejel. Po dopadení tvrdil, že muže neviděl a myslel si, že najel na obrubník. Případ převypráví Šnýdrovi – manželský pár kriminalistů ze středočeské kriminálky. Složité dokazování zprostředkují soudní znalci a rekonstrukce celé události s vrahem.

4. Lesní vrah. Sériový vrah s IQ 130 Viktor Kalivoda dostal doživotí za tři vraždy spáchané v roce 2005. Své oběti chladnokrevně zastřelil v lese a v plánu měl zabít další desítky lidí. Středočeská kriminálka ho dopadla před jeho domem s taškou, ve které měl zbraně a náboje. Jeho zadržení rozpoutalo debatu o udělování zbrojních průkazů. Případem nás provede středočeský bývalý vyšetřovatel Michal Mazánek, další doplňující informace poskytne znalec z kriminalistického ústavu, zazní úryvky z prvních výslechů Kalivody.

5. Kevin Dahlgren. Případ brněnské kriminálky a první Američan vydaný ke stíhání do Česka. Kevin Dahlgren přiletěl do Brna v květnu roku 2013 k rodině své české sestřenice, aby si tu léčil deprese. Po čtrnáctidenním, zprvu spokojeném pobytu, ale dospěl k rozhodnutí, že celou rodinu musí vyvraždit. Po činu odletěl domů do USA. Případ je mimořádný v tom, že se české kriminálce s úřady podařilo dosáhnout vydání Dahlgrena do ČR. Jde o první takový případ, USA běžně své občany nevydává. Vynikající práce státní zástupkyně, vyšetřovatele Ivo Paličky i operativců. Hovoří kriminalista Ivo Palička. K poslechu zde.

6. Torzo ve Vltavě. Kriminální pátrání po totožnosti ženské oběti, jejíž torzo bylo nalezeno ve Vltavě a případ kriminalisty Josefa Mareše z pražského 1. oddělení. Policie v něm spojí pátrání po dvou nalezených částech ženského těla – jedna se našla ve Vltavě a druhá při vyklízení opuštěného bytu. Vrah byl odhalen během operativního pátrání, ale usvědčen mohl být především díky použití moderní audiovizuální techniky a speciální taktiky při výslechu.

7. Heparin. Doživotí za 7 vražd a 10 pokusů o vraždu – tak zněl rozsudek nad nejmasovějším vrahem v dějinách české kriminalistiky Petrem Zelenkou. Pacientům na havlíčkobrodském ARU podával vysoké dávky léku heparinu a sledoval, co se stane. Případ byl složitý v důkazní, právní i etické rovině. Na Zelenkově usvědčení se podíleli – hlavní vyšetřovatel Michal Hynek, soudní lékař Josef Pleskot, primář havlíčkobrodského ARA i psychiatr Slavomil Hubálek. Heparinový vrah v policejní rekonstrukci Mirka Vaňury.

8. Démon alkohol. Kriminální případ – vztahové drama, ve kterém hlavní roli hrál alkohol a chorobná žárlivost. Rozplétání vraždy ženy v České Třebové krok po kroku s detektivem Janem Lomnickým. Šetření vedlo k odhalení zhoubného rozkladu vztahu dvou dříve se milujících lidí. Při policejních prověrkách výpovědi obviněného bývalého vojáka se ukazuje tenká hranice mezi láskou a nenávistí. Nevyhnutelný konec způsobil právě alkohol.

Lit.: Vaňura, Mirek: Skutečné případy, autentické výpovědi, policejní rekonstruce. Vydejte se s Kriminálkou Mirka Vaňury na místa činu. In web ČRo 2 Praha, 16. září 2020 (článek). – Cit.: Známé české detektivní případy po roce 1989 ve zbrusu novém pojetí. Novou podcastovou krimi sérii poslouchejte exkluzivně na webu Dvojky nebo v aplikaci mujRozhlas.

Jsem Mirek Vaňura a společně s předními českými vyšetřovateli vás vezmu přímo na místa činu. Uslyšíte nejen nové rozhovory, ale i záznamy policejních rekonstrukcí. Kriminálka je unikátní nejen novými rozhovory a svědectvími, ale především díky využití záznamů policejních rekonstrukcí a prověrek výpovědí.

Trojnásobný vrah z východních Čech, který vždy vraždil pro peníze, Kolínský gang a divoká 90. léta, dodávka jako vražedná zbraň a vyšetřování středočeských kriminalistů nebo Lesní vrah, který před dráhou zločinu vyhrál stovky tisíc v soutěži Chcete být milionářem. A další případy přinese Kriminálka, podcast Mirka Vaňury, který vás dovede až na místo činu.

Lit.: Vaňura, Mirek: Anděl smrti. In web ČRo 2 Praha, 23. září 2020 (anotace + nahrávka k poslechu). – Cit.: (…) Michal Semanský překvapil východočeskou kriminálku hned několikrát. I když působil jako dobrák, neváhal si kvůli pár tisícikorunám hledat oběti mezi sousedy a příbuznými. (…)

Lit.: Vaňura, Mirek: Kriminálka: Heparin. Případ nejmasovějšího vraha v dějinách české kriminalistiky. In web ČRo 2 Praha, 4. 11. 2020 (anotace + nahrávka k poslechu). – Cit.: (…)     Chladnokrevnost a zákeřnost pachatele, který vstoupil do dějin české kriminalistiky jako heparinový vrah, neznaly mezí. Svých pacientů se zbavoval, protože ho obtěžovali. (…)

Masový vrah působil jako zdravotník na anesteziologicko-resuscitačním oddělení havlíčkobrodské nemocnice. Svým pacientům podával v roce 2006 záměrně vysoké dávky léku Heparin a sledoval, co se stane. Za sedm vražd a deset pokusů o vraždu dostal Petr Zelenka trest doživotí.

Případ byl složitý v důkazní, právní i etické rovině. Na Zelenkově usvědčení se podíleli hlavní vyšetřovatel Michal Hynek, soudní lékař Josef Pleskot, primář havlíčkobrodského ARO i psychiatr Slavomil Hubálek.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)