Pro a proti – Výměna ministrů zdravotnictví (2020)

Boj s koronavirem, který už několik týdnů v porovnání s ostatními evropskými státy prohráváme, nově za ministerstvo zdravotnictví řídí Roman Prymula. Bude lepší krizový manažer než jeho předchůdce Adam Vojtěch? Jsou české nemocnice připravené na očekávaný nárůst těžkých případů onemocnění? A kdy by se mohla začít situace zlepšovat? Hosty budou dva lékaři, členové sněmovního zdravotního výboru – poslanec ANO Jiří Mašek a poslanec TOP 09 Vlastimil Válek. Připravila a moderuje Karolína Koubová.

Natočeno 2020. Premiéra 23. 9. 2020 (ČRo Plus, 10:34 h.; 25 min.).

Lit.: Čihák, Ondřej – Koubová, Karolína: Prymula je voják a umí velet. Vojtěch plnil Babišovy příkazy, tvrdí místopředseda TOP 09 Válek. In web ČRo Plus, 23. září 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Lékař a místopředseda TOP 09 Vlastimil Válek v pořadu Pro a proti na Plusu tvrdí, že vyhodnocení dat z první vlny pandemie ukazuje, že ji mohl stát i tehdejší ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO)  zvládnout lépe. „Ale teď je potřeba někoho, kdo je velitel a vydává příkazy,“ přiznává s odkazem na nového ministra Romana Prymulu (za ANO).

Naopak poslanec vládního hnutí ANO a lékař Jiří Mašek, který je stejně jako Válek členem sněmovního zdravotnického výboru a kandiduje v krajských volbách, nadto sám ještě do Senátu, vnímá působení bývalého ministra Vojtěcha pozitivně.

„Působení Adama Vojtěcha hodnotím zvláště v první vlně pandemie dobře, tehdy jsme byli premianti. Musíme teď přitvrdit poté, co jsme přes léto velmi zvolnili, na rozdíl od našich sousedů,“ připouští Mašek.

A uznává, že Vojtěchovi razance chyběla. „Je to velmi slušný a citlivý člověk, takových v politice není mnoho a v covidové krizi se to ukázalo jako osobnostní nedostatek. Ale Vojtěch dosáhl velkých úspěchů jinde. Přišel do toho covid a jeho misi v podstatě přerušil.“ (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)