Interview Plus – Michal Hondl (2020)

Michal Hondl, praktický lékař a soudní znalec v oboru lékařství. Praktičtí lékaři patří mezi profese, na které doléhá koronavirová krize velkou silou. K tomu připočtěme navíc riziko nákazy, která se ani zdravotníkům nevyhýbá. A netřeba dodávat, že ostatní pacienti také nepočkají. Jak zlepšit podmínky, aby praktici nemuseli řešit zbytečnosti? Moderuje Jan Bumba.

Natočeno 2020. Premiéra 23. 9. 2020 (ČRo Plus, 11:34 h.).

Lit.: Erhart, Michael – Bumba, Jan: Výsledky testů nám chodí pozdě, jsme nejvíc ohroženou i zasaženou profesí, říká praktický lékař Hondl. In web ČRo Plus, 23. září 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Počty nakažených koronavirem v Česku rostou po tisících a v nemocnicích bylo v úterý hospitalizováno 581 lidí, z toho 115 ve vážném stavu. Pandemie doléhá i na praktické lékaře. „Výsledky testů chodí s opravdu velkým zpožděním. Do 48 hodin se to nedaří,“ upozorňuje v Interview Plus praktický lékař Michal Hondl.

„Nevím, jestli je to věc hygieny, nebo laboratoří. Ale neustále musíte myslet na to, že jste někoho někam odeslal a potřebujete výsledek, protože řešíte omezení pacienta i trasování, kdy by měl on dávat vědět svým kontaktům. S časem tohle ztrácí smysl,“ zdůrazňuje.

Právě tyto časové prodlevy podle něj stojí za velkým nárůstem případů. „Čas hraje velkou roli. Překvapuje mě, že to dosud nefunguje, jak by mělo. A ještě se občas stává, že systém spadne, takže pak ani nemůžete žádanky vystavovat,“ podotýká na Plusu. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)