Předvolební debata Radiožurnálu a ČRo Plus – Vliv epidemie na volební účast (2020)

Připravil Jan Bumba.

Hovoří ústavní právník Jan Kysela, novinář a komentátor Jindřich Šídlo, sociolog Martin Buchtík, politoložka Eva Lebedová z Filozofické fakulty Univerzity Palackého.

Natočeno 2020. Premiéra 23. 9. 2020 (ČRo 1 Radiožurnál, 17:06 h. – ČRo Plus, 17:10 h.; 54 min.).

Lit.: Bumba, Jan – Čihák, Ondřej: Šídlo: Ze všech kroků, které Babiš dělá, jsou vidět obavy, že jeho voliči, starší lidé, nepřijdou k volbám. In web ČRo Plus, 23. září 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Pandemie může ovlivnit průběh i výsledky nadcházejících senátních a krajských voleb, už proto, že řada lidí nemusí k volbám přijít. Shodli se na tom hosté třetí předvolební debaty Plusu. „Lidi nebude odrazovat volební procedura jako taková, bude je odrazovat pandemická situace a obava z nákazy,“ očekává ředitel agentury STEM Martin Buchtík.

Pokud by například k volbám dorazilo méně seniorů, vládní strany jako ANO a ČSSD by získaly méně hlasů, očekávají experti. „Nejlépe zmapovaný precedens je v Polsku, v prvním kole prezidentské volby byl pokles asi 10 procent na volební účasti, ale na celkovém výsledku to byly maximálně 3 procentní body, takže to volbami extrémně asi nezahýbá,“ myslí si Buchtík. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)