Šeptem – Laňky a bankéři erotiky 90. let (2020)

Kolik naší důstojnosti si ukousla umolousaná éra? Připravila a moderuje Barbora Šichanová.

Hovoří .

Natočeno 2020. Premiéra 22. 9. 2020 (ČRo Rádio Wave, 31 min.).

Lit.: Šichanová, Bára: Ňadra na igelitkách i v politice. Erotika 90. let vznikala živelně, bez kritičnosti a vkusu. In web ČRo Radio Wave, 22. září 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Nadšení Čechoslováků z nově nabyté svobody po roce 1989 se projevovalo v různých oblastech, erotiku nevyjímaje. Vznikaly filmy, časopisy, burzy. Šlo o takový boom, že erotika prostupovala i jinak výhradně seriózní sféry veřejného života. „Neustále na mě z archivů vyskakovaly nahé ženy, reklamy a radost radnic v radničních listech, že už i oni ve městě mají strip show,“ říká historička Adéla Gjuričová. Co všechno bylo v éře divoké dekády možné? A jak nás ovlivnila?

„Na jaře roku 1990 začala parta nadšenců pořádat v Kulturním domě Barikádníků erotické burzy. Akce získaly takovou publicitu, že se tehdy předseda Obvodního národního výboru rozhodl je zakázat. Jenže to už tam proudili lidé. Další týdny byla burza přenesená do jednoho pavilonu v Holešovické tržnici. Takový objekt byla schopná umolousaná a amatérská burza naplnit,“ ilustruje historička Ústavu pro soudobé dějiny AV, jak velký byl v měsících po převratu o erotiku zájem.

To ostatně dokazuje i rychlý vzestup erotických tiskovin, kdy například časopis LEO se v přepočtu ročního prodeje na obyvatele země dostal doslova do každé rodiny. Cenou za strmý růst erotické produkce byl ale amatérizmus, nevkus a nekritičnost ze strany veřejnosti i médií. (:..)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)