Špína – Takhle zní umírající harmonium (2020)

Jak moc těžké to je to takzvaně ztišit? Rozhovor s kapelou Tábor. Připravili Judita Císařová a Honza Šamánek.

Natočeno 2020. Premiéra 25. 9. 2020 (ČRo Rádio Wave, 55 min.).

Lit.: Šamánek, Jan – Císařová, Judita: Takhle zní umírající harmonium. Pražská čtveřice Tábor o zkoušení v pokoji a debutové nahrávce. In web ČRo Radio Wave, 25. září 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Kapela Tábor před nedávnem vydala své debutové album s názvem Liebe, přestože před nedávnem proběhly informace o tom, že pravděpodobně končí. Proto jsme se ve Špíně rozhodli s Magdalenou, Kateřinou, Adamem a Davidem sejít v parku poblíž pankrácké věznice a zjistit, jak je to s plánovaným turné a jestli se vůbec bavíme s aktivní nebo neaktivní kapelou.

Čtveřici Tábor tvoří ostřílení matadoři lokální scény, i když jednotlivé členy můžeme znát především z mnohem hlučnějších uskupení (Vole, Or, Oswaldovi a MaVa). Fungování kapely se odehrává jaksi nahodile, samotné naše setkání ve Špíně bylo po třech měsících pro jednotlivé členy příležitostí se společně setkat. Základy kapely se položily před několika lety, kdy si David přivezl z cest a čundrů črty kytarových riffů a základy textů, které postupně s Magdalenou uváděli v život v jejich bytě za pomocí harmonia a kytary. Právě díky zkoušení v pokoji vznikl i nápad, že budou všichni čtyři členové zpívat.

Texty hrají u kapely Tábor prim, i když to původně nebylo prvotním záměrem. Zároveň hudba vznikala tak, aby se zvuk 120 let starého harmonia neutápěl v hluku tvořeném ostatními nástroji. Tábor totiž tak nějak, jak se nám během povídání v parku podařilo rozkrýt, fungují především díky nahodilosti a intuitivní práci. „Potkáme se, dáme si zkoušku a pak koncert, pokud ho nezrušíme. Jde to takovým samospádem,” popisuje bubenice Kateřina. „Nefungujeme takovým tím tradičním způsobem jako třeba Vole nebo Or,“ dodává kytarista David. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)