Vertikála – Polská církev chce léčit homosexualitu (2020)

Dozvíte se také, proč by podle Kostihy měly mít homosexuální páry právo na manželství a co proti tomuto postoji namítá předsedkyně Aliance pro rodinu. Rozhovor připravila Veronika Sedláčková.

Hovoří Michal Pitoňák, Jana Jochová a Stanislav Kostiha.

Natočeno 2020. Premiéra 19. 9. 2020 (ČRo Plus, 34 min.).

Lit.: Sedláčková, Veronika – Hávová, Naděžda – Skácel, Ondřej: Polská církev chce léčit homosexualitu. „Je posedlá sexem, řeší jen koitus,“ tvrdí Kostiha ze spolku Logos. In web ČRo Plus, 19. září 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Léčit homosexualitu, transsexualitu a další projevy sexuální orientace by rádi polští katoličtí biskupové. Tvrdí to alespoň v nedávno přijatém usnesení, podle kterého by v Polsku měly vzniknout kliniky aplikující takzvanou konverzní terapii, o které experti tvrdí, že je nevědecká a škodlivá. „Věřím, že to myslí dobře,“ oponuje v pořadu Vertikála na Plusu Jana Jochová z Aliance pro rodinu.

„Konverzní terapie je soubor různých pojmů, které spojuje nějaká snaha o změnu sexuální orientace nebo genderové identity či jeho projevu. Ze stavu, který je považován za nenormální či nesprávný, na nějaký společností očekávaný. Je třeba ale říci, že všechny tyto snahy jsou v podstatě založeny na nevědeckých metodách a jsou neúčinné a škodlivé,“ vysvětluje Michal Pitoňák, výzkumný pracovník Národního ústavu duševního zdraví. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)