Smyslem veletrhu je setkávání lidí (2020)

Připravila Alena Blažejovská.

Hovoří Markéta Hejkalová.

Připravilo Brno v roce 2020. Premiéra 24. 10. 2020 v rámci pořadu Zelný rynk (ČRo Brno, 17:00 – 18:00 h.; 18 min.).

Lit.: Blažejovská, Alena:  Smyslem veletrhu je setkávání lidí, říká spisovatelka a překladatelka Markéta Hejkalová. In web ČRo Brno, 23. říjen 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.:  30. ročník Podzimního knižního veletrhu v Havlíčkově Brodě se letos nemůže uskutečnit. Jubileum ale připomene kniha povídek Země skrytých úsměvů.

První ročník knižního veletrhu v Havlíčkově Brodě se konal v roce 1991, kdy se ho zúčastnilo 83 vystavovatelů. Letos se měl konat jubilejní třicátý ročník. Vláda ve svém nařízení však pořádání veškerých veletrhů zakázala. Markéta Hejkalová proto přišla s rezervním plánem: veletrh bude mít podobu knihy, jež připomene množství vynikajících autorů, kteří jsou s tradicí veletrhu spjati. (…)

Jeho prvopočátky sahají až do roku 1990, kdy spisovatelka a překladatelka Markéta Hejkalová poprvé vyjela na frankfurtský knižní veletrh a byla jím okouzlená. „Byl to výjimečný rok, na ten den připadlo znovusjednocení Německa. Kromě toho měli všichni zájem o to, co se děje v naší nové demokracii,“ vzpomíná Hejkalová.

„Z toho vznikla myšlenka udělat setkání nakladatelů a knihkupců i u nás v Havlíčkově Brodě. Bylo to v době, kdy vycházela spousta nových knih, vznikala nová nakladatelství i knihkupectví. Odvrácenou stranou byl chaos, který na knižním trhu vládl, tehdy nebyl internet a sociální sítě, takže lidé se o těch knihách nedovídali.“ Veletrh v Havlíčkově Brodě tedy vznikl jako místo, kde se mohli noví nakladatelé a noví knihkupci zkontaktovat. Heslem prvního ročníku byly Kontakty a kontrakty. (…)

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)