Úžasné životy – Ferdinand Peroutka podle Martina Stránského (2020)

Na významného československého novináře Ferdinanda Peroutku vzpomíná neurolog Martin Stránský, jenž se díky svému původu setkával s Peroutkou od svého narození až do dospělosti. Připravil Ivan Studený.

Natočeno 2020. Premiéra 25. 10. 2020 (ČRo 2 Praha, 8:04 h.; 24 min.). Repríza 6. 11. 2022 (ČRo 2 Praha, 8:04 h.; 24 min.).

Lit.: Kovačovič, Vedran – Studený, Ivan: Hlava české žurnalistiky Peroutka podle neurologa Stránského. In web ČRo 2 Praha, 25. říjen 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Více než 40 let letos uplyne od smrti Ferdinanda Peroutky, významného spisovatele, dramatika a především novináře, který je považován za hlavu demokratické žurnalistiky. Na jeho život, tvorbu i osobnost zavzpomíná v Úžasných životech neurolog Martin Jan Stránský.

„Ferdinand Peroutka byl v kruzích vážená osoba. Když jsem byl malý, tak jsem mu říkal strejdo, všichni mu vykali a on mi tykal. Dozvěděl jsem se, že mě měl velmi rád kvůli mému dědečkovi Jaroslavovi Stránskému, se kterým úzce spolupracoval v Lidových novinách, a pak s ním založil Přítomnost. Až v dospívání jsem si uvědomil, jaká kapacita to byla,“ líčí Stránký, který se narodil v roce 1956 ve Spojených státech.

Slovy šetřil

„Když Peroutka mluvil, všichni mlčeli a poslouchali. Nemluvil moc. Pozoroval. Měl velké tlusté brýle, v nichž jeho oči byly dvakrát tak velké. Ať byla zima nebo léto, vždycky měl na sobě sako a v klíně miniaturního pudla, fenku Pixinku. Ta musela žít snad 150 let, vypadala pořád stejně. A Pixinku pořád hladil levou rukou, v pravé pomalu kouřil dýmku. Jako z hollywoodského filmu. Poslouchal tuhle debatu, která někdy i zuřila, a když se opovážil něco říct, všichni zmlkli a Peroutka promluvil,“ vzpomíná dál Stránský v cyklu Úžasné životy na Dvojce. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)