Jan Werich a rozhlas (2020)

Jan Werich – posláním i povoláním klaun, skvělý vypravěč a polovina proslulé herecké dvojice Voskovec & Werich. V časech pozdějších i respektovaná národní ikona, jejíž názory lidé brali za směrodatné. Jan Werich zemřel před čtyřiceti lety, 31. října 1980. V pořadu Archiv Plus ho připomene Veronika Kindlová. Technická spolupráce Valérie Racmanová.

Natočeno 2020. Premiéra 30. 10. 2020 (ČRo Plus, 20:05 h.; 24 min.) v cyklu Archiv Plus.

Lit.: Kindlová, Veronika: Jan Werich a rozhlas. Za normalizace musel zmizet, a to přes velkou popularitu hlavně u mladých lidí. In web ČRo Plus, 30. říjen 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: 9. října 1945 se po více než šesti válečných letech vrátil z amerického exilu Jan Werich. Na letišti ho čekal dav lidí  i novináři.

Redaktor Československého rozhlasu s Werichem ještě ten samý den natočil rozhovor. „Nejhorší věc, co můžete jako herec udělat, je odejít do země, jejíž řeč neznáte,“ řekl  tehdy Jan Werich.

Tato nahrávka je tou nejstarší dochovanou, pořízenou přímo Čs. rozhlasem. Ovšem v rozhlasovém archivu je několik ještě starších – jsou to záznamy relací, které Werich se svým přítelem a spolupracovníkem Jiřím Voskovcem, vysílal během válečných let. Na vlnách Hlasu Ameriky, a to pro okupovanou vlast.

Voskovec se ze Spojených států vrátil v roce 1946, ale po únorovém komunistickém převratu 1948 odešel z Československa definitivně. Werich zůstal. Přál si být tam, kde mohl ve své rodné řeči nejen hrát, ale také psát divadelní hry, scénáře, povídky, pohádky, fejetony. 

Rok 1977 a podpis Anticharty

Rozhodnutí neemigrovat ale bylo vykoupeno nesvobodou a neustálým potýkáním s režimem. Navzdory tomu, že se Werich už před válkou hlásil k levici a znal se s některými komunistickými prominenty.

Ale i přes snahu režimu, který se rozhodl Werichovi neumožnit tvořit tak (a tolik), kolik by chtěl, dokázal si mezi lidmi udržet vysokou popularitu. Nejvíc ho lidé „milovali“ v 60. letech – z té doby také pochází nejvíc archivních rozhlasových nahrávek s Werichovým hlasem.

Patří mezi ně jednak rozhlasová hra, ve které Werich hraje, pak jsou tu například pořady Gramotingltangl, které střídavě uváděly zajímavé osobnosti. Werich se tu objevil hned několikrát. Vystupoval třeba ve speciálním vydání Gramotingltanglu, které se natáčelo živě s publikem. Taky uplatňoval svou schopnost vtipně reagovat a zároveň prezentovat svůj pohled na svět a morálku. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)