Stratení v čase – Rudolf Skukálek (Ztracení v čase – Rudolf Skukálek, 2020)

Připravila  Ivica Ruttkayová.

Natočeno 2020. Premiéra 15. 11. 2020 (SRo Rádio Devín, 18:00 h.).

Lit.: anonym: Stratení v čase: Rudolf Skukálek. In web SRo Rádio Devín, 13. 11. 2020 (článek). – Cit.: Autorom, podľa mnohých názorov najpôsobivejších textov z legendárneho albumu skupiny Prúdy Zvoňte zvonky z roku 1969, je Rudolf Skukálek /20. 8. 1931Trnava – 26. 7. 2008 Falkenberg Nemecko/. Muž, ktorého poznajú len ľudia intenzívne sa zaujímajúci o históriu slovenskej populárnej hudby. Básnik, prekladateľ, textár, človek, ktorý jednoducho rozumel poézii, raz navždy ovplyvnil podobu slovenskej populárnej hudby.

V nedeľu 15.11. od 18.00 budeme počuť autentické rozprávanie o jeho dodnes nedocenenej tvorbe, o neznámych faktoch emigrácie a o osudovom úraze pri výbuchu bomby v budove Slobodnej Európy v Mníchove v roku 1981. Fakt po fakte, informáciu po informácii môžeme postupne poskladať portrét muža, ktorého slová piesní ako Poď so mnou, Zvonky, zvoňte, či Možno, že ma rada máš si spievalo niekoľko generácií. Mladí ľudia vždy znova nachádzali v týchto textoch vlastný životný pocit blízky beatnikom a hippies a predovšetkým potrebu slobody a to aj napriek totalite, v ktorej žili.

Autorka cyklu Stratení v čase Ivica Ruttkayová oslovila ľudí, ktorí nám pomôžu dnes spoznať tohto originálneho a talentovaného človeka. Vypočujeme autentické rozprávanie nestora slovenskej populárnej hudby a rozhlasovej tvorby skladateľa Pavla Zelenaya. Bude spomínať na okolnosti vzniku albumu Zvoňte zvonky, pri realizácii, ktorého stál aj Rudolf Skukálek. O tom, čo táto spolupráca s podstatne starším textárom znamenala pre dvadsiatnikov z kapely Prúdy bude hovoriť spevák a hudobník Pavol Hammel a ako pôsobil album na vtedy mladých ľudí zhodnotí publicista Ján Bábik. O súkromí Rudolfa Skukáka, do ktorého nie je dovolené vždy nahliadnuť, sa dozvieme viac od jeho dcéry Žofie Tolthovej. Rudolf Skukálek bol ako textár dôležitý aj pre česko-slovenský hudobný priestor, od šesťdesiatych rokov jeho tvorbu sledoval uznávaný český publicista a kritik Jiří Černý, ktorého názory sú rovnako súčasťou týchto unikátnych spomienok. Pre nás málo známe pôsobenie Rudolfa Skukálka v rozhlasovej stanici Slobodná Európa v Nemecku pomôže priblížiť režisér a hudobník Jaroslav Rozsíval, ktorý ho zažil ako staršieho kolegu.

Z mnohých uhlov pohľadu tak môžeme po rokoch poskladať mozaiku portrétu a po prvý krát komplexne spoznávať životný príbeh, čo sa na desaťročia stratil v čase. Piesne však zostali. O to dôležitejšie je dnes vrátiť sa k tejto výnimočnej textárskej osobnosti a splatiť tak kultúrny dlh, ktorý máme.

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)