Mozaika – Fenomén Královo Pole 1/10 (2020)

Připravila a uvádí Simona Kostrhunová. Použitá hudba Leoš Janáček, Miloš Štědroň, Václav Kaprál, Vilém Petrželka a Vítězslava Kaprálová.

Hovoří Miloš Štědroň.

Natočeno 2020. Premiéra 16. – 20. 11. a 23. – 27. 11. 2020 (ČRo 3 Vltava).

Obsah: 1. Představení místa - 2.  Ludvík Kundera – 3. Milan Kundera – 4. Václav Kaprál – 5. Vítězslava Kaprálová – 6. Vilém Petrželka

Lit.: Kostrhunová, Simona: Fenomén Královo Pole. Skladatel a muzikolog Miloš Štědroň představuje osobnosti Králova Pole. In web ČRo 3 Vltava, 18. listopad 2020 (článek + nahrávky k poslechu). – Cit.: Královo pole, Kénig nebo také Krpole, a dříve též Kartouzy podle kartuziánského kláštera, který byl na území dnešního Králova Pole založen ve 14. století. Úřední název Královo Pole je ale o sto let starší a vznikl spojením slov král a jeho pole. Od poloviny 19. století bylo městysem, následně samostatným městem a po založení Československa se stalo součástí velkého Brna.

Královo Pole se vyznačuje velmi silným geniem loci, což je v poměru vzhledem k velikosti tohoto místa, skutečnou raritou. Z Králova Pole pochází osobnosti jako herci Karel Höger a Ladislav Pešek, operní pěvkyně Libuše Domanínská, básník a novinář Josef Chaloupka, malíř a sochař Alois Mikulka, kreslíř, novinář a entomolog Ondřej Sekora, nebo také známý klinický psycholog Stanislav Kratochvíl či matematik a první rektor Vysokého učení technického v Brně Karel Zahradník. Obzvláště silné zastoupení má Královo Pole v oblasti hudební kultury. Narodili se zde například skladatelé a žáci Leoše Janáčka Václav Kaprál a Vilém Petrželka. Vyrůstal tu také muzikolog a klavírista Ludvík Kundera, nějaký čas zde žil rovněž zakladatel brněnské hudební vědy Vladimír Helfert. V Králově Poli se narodily a vyrůstaly také děti již jmenovaných osobností. Především, skladatelka a dirigentka Vítězslava Kaprálová a spisovatel a dramatik Milan Kundera.

Vltavská série s názvem Fenomén Královo Pole představí především osobnosti hudebního a divadelního světa. Průvodcem bude totiž muzikolog a skladatel Miloš Štědroň, který osobnosti vybíral jednak podle profesního zaměření ale hlavně podle svého srdce. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)