V klidu – Štvou vás všichni doma? (2020)

Jaké jsou tři hlavní výzvy, kterým teď v opatrném rozvolňování musíme čelit? Proč je prostředek epidemie z pohledu psychologů nejtěžší fáze? Připravila Michaela Sladká.

Natočeno 2020. Premiéra 19. 11. 2020 (ČRo Rádio Wave, 19 min.).

Lit.: Sladká, Michaela: Štvou vás všichni doma? Rodiče, spolubydlící, partner? Možná je čas od nich odejít, říká psycholog. In web ČRo Radio Wave, 19. listopad 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.:  (….) „Kapacity našeho mozku neuvěřitelně vyčerpává neustálé rozhodování a sebekontrola. Pokud tohle rozhodování nahradíme rutinou, šetříme kapacity mozku,“ vysvětluje psycholog Dalibor Špok, proč k nám ze všech stran doléhají odborná doporučení mít při home officu nebo domácím vzdělávání režim a plán.

„Budování rutin je obtížné a nepopulární. Na sociálních sítích raději hledáme různé návody, jak se rutině, třeba biflování slovíček, vyhnout a jak objevit nějakou lepší metodu. Žádná ale není,“ říká psycholog. Varuje i před prohozením denních a nočních aktivit.

„Jestli něco dělám ve dne nebo naopak v noci, rozhodně není jedno. V noci nám jinak funguje imunita, trávení i regenerace. Různé fáze dne mají různou ideální funkci pro organismus. Pokud v noci pracujeme, neprojevuje se to jen na naší kondici, ale i naší náladě,“ upozorňuje Špok. (..)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)