Zaostřeno na virtuální prohlídky muzeí (2020)

V době pandemie covidu 19 musí mít muzea z vládního nařízení zavřeno. Některá proto přichází s novinkou. Virtuální prohlídky expozic a aktuálních výstav, které si mohou zájemci prohlédnout na internetu. Jde o nový trend v muzejnictví, který nastartovala pandemie? Jak mohou virtuální prohlídky muzeu pomoci, ale i uškodit? A kdo bude jejich nejčastějším návštěvníkem? Připravil Jan Beneš.

Natočeno 2020. Premiéra 22. 11. 2020 (ČRo Plus, 17:34 h.; 26 min.).

Lit.: Beneš, Jan: Zavřená muzea našla způsob, jak o sobě dát vědět. Nabízejí virtuální výstavy a prohlídky. In web ČRo Plus,  22. listopad 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Muzea jsou v době pandemie zavřená. Některá z nich se rozhodla vytvořit virtuální prohlídky aktuálních expozic a výstav na internetu. „Přemýšlím (o budoucnosti muzejnictví) často. Jsem typ muzejního pracovníka, který ke své práci veřejnost potřebuje – a ta mi chybí,“ odpovídá historička Oblastního muzea v Chomutově Miroslava Brunová na otázku, co bude s muzei dál.

„Musíme zjistit, jestli jít touto cestou virtuálních výstav, ale myslím, že osobní návštěva je nenahraditelná. Na návštěvníka tady dýchne duch muzea. Je to stejné, jako když jdete do divadla nebo na koncert. Současná situace je smutná a doufejme, že to nebude natrvalo,“ dodává.   (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)