Interview Plus – Olga Richterová (2020)

Olga Richterová, první místopředsedkyně České pirátské strany, je hostem dnešního Interview.  Bude mít chystaná koalice Pirátů a Starostů a nezávislých delší život než dosavadní koaliční projekty v historii samostatného Česka? V čem se její politické cíle nejvíce odlišují od současné vládní politiky? Udrží se už schválená sleva na daňového poplatníka, kterou poslanci minulý pátek schválili a premiér Babiš ji teď chce zrušit?

Natočeno 2020. Premiéra 26. 11. 2020 (ČRo Plus, 11:34 h.).

Lit.: Erhart, Michael – Sedláčková, Veronika: Se STAN chceme vyhrát volby, určovat směr jednání o vládě, opravit volební systém, říká Richterová. In web ČRo Plus, 26. listopad 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Vedení Pirátů může jednat s hnutím STAN o volební koalici pro sněmovní volby v příštím roce. Rozhodlo o tom vnitrostranické hlasování, pro se vyslovilo 695 z celkem tisícovky členů. „Důvodem je volební matematika. Jedním z cílů je opravit volební systém, aby byl do budoucna spravedlivější a tolik nenahrával vítězovi voleb,“ vysvětluje první místopředsedkyně Pirátů a místopředsedkyně sněmovního výboru pro sociální politiku Olga Richterová.

Případná volební koalice musí ke vstupu do sněmovny získat minimálně 10 procent hlasů. Richterová se ale neobává, že by spojení oběma stranám ubralo hlasy, což dokládá výsledky průzkumů, v nichž se Piráti pohybují okolo 20 procent a Starostové se i samostatně blíží 10 procentům.

„Můžeme sebevědomě říci, že vyjednáváme proto, abychom se mohli stát vítězi příštích voleb. Chceme být vítězi voleb, sestavovat vládu a určovat ten směr, jakým půjde jednání o případné vládní koalici,“ deklaruje. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)