Mozaika – Republika (2020)

Provokuje, ale i trochu nudí. Nový román Republika Davida Zábranského. Připravil Petr Nagy.

Natočeno 2020. Premiéra 26. 11. 2020 (ČRo 3 Vltava, 5 min.).

Lit.: Nagy, Petr: Román jako zástěrka pro glosování dnešní doby. Vychází nová próza Davida Zábranského s názvem Republika. In web ČRo 3 Vltava,  26. listopad 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Zaslouží-li si někdo ze současných českých spisovatelů nálepku „kontroverzní“, je to bezesporu prozaik a dramatik David Zábranský. Ačkoliv už za svou prvotinu z roku 2006 obdržel cenu Magnesia Litera pro objev roku a v následujících letech posbíral řadu nominací na další literární ocenění, jeho knihy pravidelně rozdělují kritiky na dva tábory. Autorovi je to ovšem jedno, respektive královsky se tím baví. Zábranský totiž provokuje rád, což dokládají zejména jeho poslední díla.

V monodramatu Herec a truhlář Majer mluví o stavu své domoviny, napsaném pro Studio Hrdinů, obhajoval Miloše Zemana. V románu Za Alpami, který podle některých propaguje fašounkovství, si vzal na paškál uprchlíky. A svůj dystopický román Logoz aneb Robert Holm, marketér dánský využil ke kritice společnosti, které prostřednictvím sociálních sítí udávají kurz influenceři, píáristé a kreativci. Bouřlivé reakce slibuje i téma Zábranského nového románu Republika, který vyšel v nakladatelství Větrné mlýny a k jehož napsání autora inspirovala dodnes živá kauza kolem vraždy slovenského novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)