Houpačky – Poporodní deprese (2020)

Připravila Michaela Sladká. Je možné žít v partnerském vztahu s někým, kdo má deprese a plánuje sebevraždu, a nevědět o tom?

Hovoří Caroline Ewing-Haupt. 

Natočeno 2020. Premiéra 26. 11. 2020 (ČRo Rádio Wave, 23 min.).

Lit.: Sladká, Michaela: Jediné řešení bylo se zabít. Chtěla jsem dceři dopřát lepší matku, říká žena s poporodní depresí. In web ČRo Radio Wave, 26. listopad 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Caroline Ewing-Haupt zažila traumatický porod, kdy ji lékaři donutili navzdory jejímu přání a diagnóze porodit jinak, než očekávala. „Když ze mě dceru konečně vyrvali, vznikla mezi námi zeď. Už osmnáct měsíců se s tím vším nedokážu vyrovnat. Že dceru miluju, nedokážu říct dodnes,“ říká Caroline, která se propadla do hlubokých poporodních depresí. O nich teď mluví proto, aby ženy, které se jimi trápí, vyhledaly včas odbornou pomoc.

Caroline byla podle svých slov neustále konfrontovaná s názorem, že když se stala matkou, musí se cítit skvěle, být šťastná a k dítěti cítit nekonečnou lásku. „Nic z toho se ale nestalo a já se strašně trápila otázkami, co je se mnou špatně. Dcera mě po porodu vůbec nezajímala. Ležela v inkubátoru a já za ní nechodila, neptala jsem se na ni, neměla jsem potřebu na ni sahat,“ vypráví žena, která dodnes bojuje s poporodními depresemi.

„Myslím, že personál měl vidět, že je se mnou něco špatně. Já sama jsem to nebyla schopná posoudit,“ dodává. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)