Balanc – Bolest jako informace (2020)

Připravil Petr Bouška. Jaké druhy bolesti můžeme rozlišovat? Co číst z nemoci a jak se k bolestem stavět? Proč některé rozhodí rýmička a jiní jdou do práce se zápalem plic?

Hovoří terapeut, lektor a mediátor Michal Kniha.

Natočeno 2020. Premiéra 1. 12. 2020 (ČRo Rádio Wave, 19 min.).

Lit.: Bouška, Petr: Bolest jako informace. Proč mají někteří rádi pálivá jídla, tvrdý sex a proč ulevuje sebepoškozování. In web ČRo Radio Wave,  1. prosinec 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: „Bolest, psychická i fyzická, je zpráva o tom, že se něco děje. Když si vezmeme léky na bolest, ulevíme si na chvíli, ale nepoznáme příčiny,“ říká v Balancu Michal Kniha, terapeut, lektor a mediátor. Bolesti a nemoci se nelze úplně zbavit, i když je můžeme zmírnit. Poslouchat své tělo skrze to, co bolí, a choroby nám může pomoci. Když od nich chceme utéct, dáváme svému tělu zprávu, že mu nevěříme, že to nezvládne. Často se navíc zaměřujeme jen na symptomy, a ne na příčiny.

„V dnešní době, které bych dal přívlastek výkonová, považujeme bolest a nemoc za něco nežádoucího, za překážku.“ Ne vždy můžeme poznat, proč konkrétní bolest nebo nemoc máme. Někdy je to možné a je dobré se tím zabývat. Vybavují-li se nám v záchvatu kašle obrázky škodlivých cigaret, je dobré přestat kouřit, i kdyby za tento konkrétní kašel cigarety nemohly.

„Když si přizveme na pomoc léky, tělo si řekne, že nic nemusí dělat.“ Neznamená to samozřejmě, že bychom se měli vždy vyhýbat práškům a nechodit k lékaři. Je třeba ale nemoc přijmout, dát sobě i tělu čas na odpočinek. Pokud máme chronické bolesti nebo opakující se nemoci, je dobré ptát se proč. Zda nemohou souviset s životním stylem, nevhodným prostředím, ve kterém žijeme, nebo s nevyřešeným problémem. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)