Zaostřeno – Dvě Německa (2020)

Před 75 lety leželo Německo v troskách. Příběh jeho poválečné obnovy často překrývají diskuze o deportacích Němců anebo o vyrovnávání se s nacistickou minulostí. Z rozbombardovaných domů se ale nezrodilo jen demokratické Německo, nýbrž i jedna z nejsilnějších ekonomik Evropy. Pořad natočil Václav Jabůrek.

Natočeno 2020. Premiéra 29. 11. 2020 (ČRo Plus, 17:33 h.; 26 min.).

Lit.: Jabůrek, Václav: Jak se ze zničeného a rozděleného poválečného Německa stala jedna z nejsilnějších ekonomik? In web ČRo Plus,  29. listopad 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Jedna země a dvě cesty. Poválečná obnova rozděleného Německa začala před 75 lety na stejných základech. Přesto byl v roce 1989 rozdíl výkonu ekonomik Východu a Západu obrovský. Velkou část práce udělal muž na správném místě – kancléř Konrad Adenauer, ale také 12 milionů vyhnanců z Československa a Polska.

V listopadovém Norimberku 1945 začal proces, který celému světu i samotným Němcům odhalil zločinnost nacistického systému a potrestal jeho hlavní strůjce. Všechno se odehrálo v jediné soudní síni.

„Kvůli těm procesům vlastně vzniklo mezinárodní trestní právo. Opřené o takzvané norimberské principy, které se díky OSN staly závazné. Stručně řečeno – mají zajišťovat mír čistě jen s pomocí práva a trestat všechny, kdo se proti němu postaví. Tato síň je kolébkou celého systému a vlastně i předchůdkyní mezinárodního tribunálu v Haagu,“ vysvětluje v pořadu Zaostřeno soudce Thomas Dickert.

Justiční palác o stovky kilometrů dál má ale o dost jiný příběh – přestože zůstal stát téměř bombardováním nedotčen, stojí v Drážďanech, které už ale spadaly pod sovětskou okupační správu. Výkon spravedlnosti si vykládala po svém. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)