Xaver a host – Josef Doucha (2020)

Josef Doucha hostem Luboše Xavera Veselého.

Natočeno 2020. Premiéra 1. 12. 2020 (ČRo Region, 31 min.).

Lit.: JMys – Veselý, Luboš Xaver: Bývalý elitní kriminalista Josef Doucha: Spartakiádní vrah chodil lovit v noci. In web ČRo Region,  1. prosinec 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Josef Doucha patřil mezi naše přední kriminalisty, pracoval například na dopadení spartakiádního vraha Jiřího Straky a vyšetřoval známé orlické vraždy. Od roku 1989 vedl policejní útvar pro boj s organizovaným zločinem, po odchodu od policie se věnuje advokacii. V rozhovoru s Xaverem vzpomíná nejenom na své nejslavnější kriminalistické případy, ale i na ty, které se objasnit nepodařilo.

Ve své policejní kariéře vyšetřoval Josef Doucha řadu případů trestné činnosti. O některých se téměř nemluvilo, jiné patří mezi nejznámější trestné činy v dějinách naší kriminalistiky. Ty, které ho nejvíce zviditelnily, však za své nejslavnější nepovažuje: „Těmto případům bych v žádném případě neříkal, že byly mými nejslavnějšími. Vyšetřování byla vždy kolektivní záležitost a já jsem měl štěstí na kvalitní tým a možnost být u toho. Za nejvýznamnější případy mé kariéry považuji dva, v roce 1985 to byl případ spartakiádního vraha a orlické vraždy v polovině devadesátých let.“

V době, kdy Josef Doucha u policie pracoval, bylo podle statistik objasněno téměř 90 % případů, které vyšetřoval. I jemu ale zůstaly takzvané pomníky, tedy neobjasněné případy. „Mám také pomníky, to má bohužel asi každý policista, který pracuje na tomto úseku. Dodnes mě mrzí, že se nepovedlo objasnit brněnskou vraždu tamějšího vedoucího večerky, myslím, že se jmenoval pan Molák. No a moje asi nejmohutnější pomníky jsou výbuchy bomb na Staroměstském náměstí a Hostivařské přehradě v roce 1990,“ říká Josef Doucha. (..)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)