Norimberský proces (2020)

Nacistický režim způsobil za svého dvanáctiletého trvání utrpení a smrt desítkám milionů lidí. Vítězné mocnosti se již za války rozhodly hrůzné skutky potrestat. Soudní řízení, při němž se veřejnost poprvé dozvěděla o obludných rozměrech nacistických zvěrstev, začalo v Norimberku v listopadu 1945. V pořadu Archiv Plus vám ho připomene Jan Sedmidubský.

Natočeno 2020. Premiéra 30. 11. 2020 (ČRo Plus, 10:10 h.) v cyklu Archiv Plus.

Lit.: Sedmidubský, Jan:  Norimberský proces: Ve smyslu obžaloby se necítím vinen. Plnil jsem rozkazy. In web ČRo Plus,  27. listopad 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.:  20. listopadu 1945 začal v německém Norimberku vojenský soudní proces na který čekala veřejnost celého světa. Už během války bylo zřejmé, že chování agresora tentokrát nebude moci zůstat bez soudu.

Doby, kdy se z válečných zločinů podezřelý císař Vilém II. bezprostředně po abdikaci v listopadu 1918 rychle uklidil do holandského exilu, a v klidu tam dožil až do roku 1941, a stačil tedy ještě i pogratulovat Hitlerovi k válečným úspěchům – byly pryč.

Nová definice zločinů

Norimberský tribunál byl ustaven Londýnskou dohodou o potrestání hlavních válečných zločinců zemí Osy. Kromě místa konání tribunálu – Norimberk byl vybrán poměrně symbolicky jako místo vyhlášených stranických sjezdů NSDAP – ustanovil i tři typy zločinů, které měly být souzeny: zločiny proti míru, válečné zločiny a zločiny proti lidskosti.

Dohoda byla podepsána 8. srpna 1945 zástupci vítězných velmocí Sovětského svazu, Francie, Velké Británie a Spojených států.

Mezi těmi, kdo se na přípravách procesu podíleli, byl i český právník Bohuslav Ečer, generál vojenské justice a profesor na Masarykově univerzitě v Brně. Ten také vyslýchal ve Wiesbadenu Karla Hermanna Franka, který se v květnu 1945 neúspěšně pokusil o útěk z Prahy, a po zatčení v Rokycanech byl předán americkým orgánům.

Ečerovo svědectví o výslechu Franka, které vysílal po válce Československý rozhlas, je jedním z prvků mozaiky tohoto vydání pořadu Archiv Plus. (…)

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)