Interview Plus – Martin Šimáček (2020)

Martin Šimáček, ředitel Centra sociálních služeb pražského Magistrátu je hostem dnešního Interview. Protiepidemická opatření ve zvýšené míře postihují klienty a klientky českých sociálních zařízení, zejména seniory. Co chybí starším lidem v době pandemie především? Mohou poskytovatelé sociální péče například dlouhodobě zakazovat návštěvy a opouštění zařízení? Mají se nespokojení klienti a jejich rodinní příslušníci v případě stížností na koho obrátit?

Natočeno 2020. Premiéra 30. 11. 2020 (ČRo Plus, 11:34 h.).

Lit.: Erhart, Michael – Sedláčková, Veronika:  Šéf sociálních služeb: Bez kontaktu s blízkými lidé chřadnou až na samou hranu toho, jestli dává život ještě smysl. In web ČRo Plus,  30. listopad 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.:  Protiepidemická opatření ve zvýšené míře postihují klienty a klientky českých sociálních zařízení, zejména seniory. „Na jaře se omezovaly samotné sociální služby i věci, které na ně navazují – rehabilitace a služby v oblasti duševního zdraví. To mělo sekundární dopady, které byly stejně dramatické jako nákaza,“ upozorňuje ředitel Centra sociálních služeb Praha Martin Šimáček.

Šimáček oceňuje, že se vláda v tomto směru poučila a podzimní restrikce už nejsou tak přísné. Poskytovatelé služeb už prý také dokáží vyvážit bezpečnost a další potřeby svých klientů včetně kontaktu s vrstevníky nebo rodinou.

„Lidem nesmí být odepřena možnost komunikovat s blízkými. Návštěva je pro ně častokrát jediné vytržení z těžké situace a povzbuzení. Pokud ho nedostávají, chřadnou až na samou hranu toho, zda pro ně život dává vůbec ještě smysl,“ zdůrazňuje.

Za klíčové považuje pravidelné testování personálu, a to jedenkrát týdně: „Máme antigenní i PCR testy, ale je to tak, že jsme se na to od léta systematicky připravovali s podporou magistrátu. Tedy ne státu, ale kraje,“ uvádí a zdůrazňuje:

„Myslím, že už jsme si zvykli, že sociální pracovníci jsou také v první linii. A musí dostat veškerou podporu pro to, aby svou práci nepřerušili.“ (…)

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)