Osobnost Plus – Jana Ciglerová (2020)

Jana Ciglerová, zpravodajka Deníku N v USA. Ujišťovala Joea Bidena před dvěma lety o tom, že je na funkci amerického prezidenta ten pravý. Teď se vrátila z amerických voleb. Jak si za tu dobu pohled na nového amerického prezidenta Bidena upřesnila? A myslí si, že se zahraniční zpravodaj z postkomunistické země ve způsobu práce nebo myšlení liší od zahraničních zpravodajů ze západních zemí? Moderuje Barbora Tachecí.

Natočeno 2020. Premiéra 1. 12. 2020 (ČRo Plus, 10:34 h.).

Lit.: Tachecí, Barbora – Brezovská, Katka:  Novinářka Ciglerová: To, co v USA považují za radikální levici, je u nás těžký pravicový střed. In web ČRo Plus, 1. prosinec 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.:  Před dvěma lety, při focení před přednáškou ve floridském Fort Lauderdale, ujišťovala Joea Bidena, že je na funkci amerického prezidenta ten pravý. „Kdybych byla demokratickou voličkou, nebyl by Biden moje první volba. Byla to spíš taková slušnost,“ přiznává v pořadu Osobnost Plus Barbory Tachecí zpravodajka Deníku N ve Spojených státech Jana Ciglerová.

„Nemyslela jsem si, že je Joe Biden dost silný kandidát na to, aby porazil Donalda Trumpa. Takže byla to slušnost. Američani to tak umí říkat, tam není jiná možnost říct cokoliv jiného. Já se to v Americe učím a byla jsem ráda, že jsem to uměla použít v tu správnou chvíli,“ směje se host Osobnosti Plus.

Na přednášce byl podle ní Biden zajímavý, empatický ale i trochu uspávající. Proto ji prý nepřekvapilo, když mu Donald Trump vybral přezdívku Ospalý Joe.

„On skutečně nemá takovou vitalitu jako Trump, ale to, co Joe Biden má a co mu vlastně asi pomohlo i ty volby vyhrát, bylo, že tím, jak je vlažný, se do něj vejdou jak progresivní levičáci, tak umírnění moderátní republikáni, tedy pravičáci. Díky tomu posbíral voliče i tam, kde by je někteří jiní kandidáti neposbírali. Proto si myslím, že mohl vyhrát,“ myslí si novinářka. (…)

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)