Interview Plus – David Hamilton (2020)

David Hamilton, americký politolog a odborník na americko-evropské vztahy je hostem dnešního Interview. Vládcem Bílého domu bude od ledna příštího roku demokrat Joe Biden. Přinese nástup nového amerického prezidenta zlepšení vztahů Spojených států a Evropské unie? Jak se nový americký prezident bude chovat vůči Rusku a Číně?

Natočeno 2020. Premiéra 1. 12. 2020 (ČRo Plus, 11:34 h.).

Lit.: Erhart, Michael – Nerad, Filip: Zeman od Trumpa nic nezískal, Evropany teď od Bidena čeká „tvrdá láska“, říká americký politolog. In web ČRo Plus,  1. prosinec 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Spojené státy čeká změna v Bílém domě. Donalda Trumpa v lednu vystřídá Joe Biden a Evropa doufá, že změna přinese zlepšení transatlantických vztahů. Myslí si to i americký politolog Daniel Hamilton z Univerzity Johnse Hopkinse, který byl hostem Interview Plus Filipa Nerada.

Co znamenaly ty uplynulé čtyři roky vlády Donalda Trumpa pro euroatlantické vztahy?

Myslím, že když byl Donald Trump zvolen prezidentem, mnoho Evropanů to překvapilo. Říkali si, že Američané udělali nějakou chybu. A upřímně řečeno, přesně to se stalo.

Myslím, že dědictví po Trumpovi bude hodně turbulentní. Ale nebude se to týkat americké politiky vůči Evropě. Jsem přesvědčen, že s nástupem Joea Bidena uvidíme návrat k tradičnímu přístupu Spojených států k Evropě. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)