ArtCafé – Lamentations (2020)

Americký avantgardní skladatel a mistr ambientu William Basinski aktuálně vydal desku Lamentations, na které opět tematizuje motivy paměti, vzpomínek nebo rozpadu. Jiří Špičák přiblíží jeho čerstvé nahrávky v kontextu celoživotní tvorby více než šedesátiletého skladatele.

Natočeno 2020. Premiéra 1. 12. 2020 (ČRo 3 Vltava, 17:02 h.; 60 min.).

Lit.: Špičák, Jiří: Proslavil se lamentem k 11. září, teď William Basinski znovu dekonstruuje paměť. In web ČRo 3 Vltava,  1. prosinec 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.:  Americký skladatel William Basinski na nové desce Lamentations oprašuje témata, která se linou celou jeho tvorbou: paměť a její mizení, všeprostupující melancholii a pomíjivost času.

O nové desce amerického skladatele Williama Basinskiho se mluví jako o sbírce jeho největších hitů. Je to samozřejmě trochu absurdní představa, všechny skladby na albu Lamentations jsou nové a v případě melancholického ambientu můžeme jenom stěží cokoliv označit za hit. V něčem to ale smysl dává: Lamentations jsou přehlídkou všech produkčních triků, které se Basinski za víc než čtyřicet let na scéně naučil. Zároveň je tato nahrávka ideální vstupní branou do jeho komplexního světa, kde se rozpadá čas a paměť. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)